| | | |

Доц. Наталия Киселова: От президента зависи дали ГЕРБ ще се върне на власт

Има ли шанс за съставяне на кабинет с третия мандат – това коментираха в “Денят започва” по БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова и политологът доц. Даниел Смилов.

Според доц. Киселова се върви към избори през втората половина на март или първата седмица на април са много вероятни.

“Задачата пред президента не е дали ще има избори, а как да се отиде на избори без сериозни поражения върху партийната система, защото вече върху институциите те са сериозни.

Въпросът сега с президента е с или без ГЕРБ. И от това ще се види дали те ще продължат да бъдат държани извън властта.

Видяхме, когато ГЕРБ лидира Народното събрание, какви са последиците – успяха да отделят БСП от ДБ и ПП, сега се опитват да отделят ДБ от ПП.”, заяви тя.

“Президентът има 3 избора

–ако избере БСП, вървим по-ускорено към предсрочни избори и би било странно в ситуацията, в която се намираме, партия с проруски позиции да е мандатоносител.

-Ако избере “Български възход” отваря вратите към т.нар. “хартиена коалиция” плюс “Български възход”, което е достатъчно за мнозинство.

-Ако избере “Демократична България”, се отварят въпросите за евентуално мнозинство около “Продължаваме промяната”, ГЕРБ и ДБ.

Има вариант и за мнозинство ГЕРБ, “Демократична България” и ДПС, но е малко вероятен”, посочи доц. Смилов.

Според доц. Даниел Смилов ГЕРБ и “Продължаваме промяната” не са направили сериозен опит за съставяне на правителство, а по-скоро са опитали да избегнат отговорността за предсрочни избори.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и др.

“Ако имаше сериозна воля да се прави правителство, вече щяхме да имаме бюджет, да се напредва по въпросите за главния прокурор.

Това, което направиха “Продължаваме промяната”, е огледална реакция на това, което направи ГЕРБ с първия мандат – да се покаже едно добро желание.

Историята с първите два мандата е че никой не иска да е виновен за предсрочните избори. Въпросът е какво ще стане с третия мандат”, посочи той.

Доц. Наталия Киселова също не вижда сериозен опит за съставяне на кабинет до момента.

Тя посочи, че програмната декларация на “Продължаваме промяната”, която беше отхвърлена от парламента, съдържа много нереалистични елементи и я определи като “мигач” към избирателите за това в коя посока завива политически самата партия – антикорупционна и антиГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts