| | | |

Жълтопаветниците се преместиха в Пловдив, зоват за протести

С протест започна извънредната сесия на Общинския съвет, на която 17 градски старейшини искат да не се дава съгласие за увеличение на капитала на “Пълдин Туринвест”.

В залата дойдоха Росен Костурков и Никола Минчев от “Продължаваме Промяната”, Христо Иванов и Йордан Иванов от “Демократична България”, Кристиан Вигенин от БСП.

снимка Интернет

Тук са и протестиращите с призив за защита на Панаира. Пълно е с полиция, съобщи „Марица“.

Христо Иванов прикани пловдивчани да не позволяват Панаирът да бъде даден в ръцете на Георги Гергов.

“ГЕРБ отново не присъстват на работа, защото вероятно ги е срам, но ние ще направим всичко възможно решението от предишната сесия да не влезе в сила, защото е двусмислено”, каза Христо Иванов.

И двата опита да се проведе “поправителна” сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която да се промени предизвикалото протести решение за собствеността на общината в Панаира, се провалиха.

Кворум нямаше нито в 9:00 часа, нито час по-късно, съобщи пловдивският сайт “Под тепето”.

За пореден път в заседателната зала нямаше нито един представител на ГЕРБ и Автентична лява БСП (съветници, разжалвани от ръководството на партията именно заради Гергов).

Присъстваха всички, които се опитват да спрат решението – “Демократична България”, “Кауза България”, “Съюз за Пловдив”, част от съветниците от ЗС, на ВМРО и независимите група Слави Георгиев и Георги Величков.

Пловдивският издател и бивш депутат от “Демократична България” Манол Пейков призова граждани да отидат пред парк-хотел “Санкт Петербург” в 13 часа днес, за да протестират срещу увеличението на капитала на “Пълдин Туринвест”.

Заседанието на акционерите на смесеното дружество се провежда в една от залите на хотела, собственост на бизнесмена Георги Гергов.

“Да поискаме сметка от представителя в Общото събрание на акционерите от община Пловдив защо не присъства на извънредната сесия.

Приканвам всички, които са тук, да отидем пред хотела и да задължим представителя на общината да упражни вето върху намерението на акционерите да увеличат капитала на “Пълдин Туринвест”, каза Пейков.

Извънредното заседание на общината беше прекратено, тъй като в залата имаше само 21 съветници от общо 51.

Огнян Дюкенджиев даде идея да се свика обществен съвет, като няма общински. Асен Костов от “Спаси Пловдив” предложи на председателя Александър Държиков да избори поименно кои съветници присъстват и от кои партии.

Ситуацията от 3 януари се повтаря. На сесията дойдоха съветниците от ДБ, “Съюз за Пловдив”, “Кауза България”, ВМРО, част от ЗС “Александър Стамболийски”, Слави Георгиев.

Те настояват да не се дава съгласие за увеличение на капитала на “Пълдин туринвест” с апорт на акциите на община Варна.

Мотивът им е, че по този начин Георги Гергов ще придобие още по- голям дял в Панаира.

Групата на ГЕРБ и съветниците от Автентична лява БСП отсъстват. Те са категорични, че община Пловдив няма да изгуби дела си, а напротив – заедно с община Варна ще имат по- голямо участие в двете дружества.

Александър Държиков е единственият съветник от ГЕРБ в залата в качеството си на председател. В залата е и зам.- кметът Тодор Чонов.

Днешната сесия беше насрочена по искане на 17 съветници – от “Демократична България”, ВМРО, “Кауза Пловдив”, един от ЗС “Александър Стамболийски” и двама независими.

Въпросът с акциите на Варна в Панаира влиза в местния парламент на Пловдив за четвърти път.

На 24 ноември м. г. съветниците задължиха представителя на общината в общото събрание на “Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов да гласува против апорта, но на друго заседание – на 19 декември, изненадващо с гласовете на ГЕРБ и “Автентична лява БСП” беше взето точно обратното решение.

Сесия за ново гласуване беше насрочена на 3 януари, но тя се провали заради липсата на кворум, след като групите на ГЕРБ и “Автентична лява БСП” не се явиха в залата.

За днес се очаква и свикване на общо събрание на “Пълдин Туринвест”, на което ще бъде прокарано увеличаването на капитала в полза на Гергов.

Решението предизвика протести в Пловдив и привлече вниманието на депутатите от региона. Днес също е планиран протест – за 13:00 ч. пред хотел “Санкт Петербург”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts