| | | | |

Партийните “главатари” заеха позиции, сякаш им предстоят не политически действия по намирането на компромис, а гладиаторска битка, в която противникът трябва публично да бъде разкъсан под възторжените крясъци на озверялата публика

След връщането на нерелизирания втори мандат българската политическа класа изпадна в амок.

В пореден пристъп на перманентна агресивност, безумие, лудост и умопомрачение политическите лидери показаха абсолютната неадекватност да формулират работещи решения за излизане от политическата криза, чието задълбочаване вече подкопава устоите на парламентарната демокрация в България и на функционирането на държавата.

Посланията, с които заляха медиите, са взаимно изключващи се.

Партийните “главатари”, по определението на акад. Денков, заеха позиции, сякаш им предстоят не политически действия по намирането на компромис, а гладиаторска битка, в която противникът трябва публично да бъде разкъсан под възторжените крясъци на озверялата публика, която неистово сочи показаец надолу.

“Договорка” е мръсна дума

След срещата при президента неуспелият кандидат за премиер на ПП акад. Николай Денков коментира, че “договорка” е мръсна дума, която в тяхната партия не се ползва.

“Дали ще седнат главатарите на масата или ще започнем да обсъждаме политиките и след това кой да ги изпълни, това зависи от мандатоносителя”, обяви Денков с тон, абсолютно противоречащ както на човек на науката, така и на политик от висок рант, какъвто академичната му титла изисква.

По думите му е ясно, че подходите на БСП, „Български възход“ и „Демократична България“ са напълно различни, а личното му тълкуване показвало, че “голяма част партиите в парламента не са готови да водят дискусии за това – кое е полезно за България”.

Христо Иванов се обърка – ПП и ГЕРБ да се разберат, ама те не искат

Бленуваният като евентуален мандатоносител ДБ в лицето на Христо Иванов, посочен от Борисов в неделя като бъдещ “министър-председател”,

отправи призив за общи действия между ПП и ГЕРБ с оглед на съставяне на правителство, на което той с “голяма отговорност” би акуширал, ако не му се месят кой да е министър и го оставят да проведе докрай съдебната реформа, разбирай – главата на Гешев да се затъркяла по стълбите на Съдебната палата.

Призивът предизвика объркване и изненада както в “Продължаваме промяната”, така и в самата коалиция “Демократична България”.

От ПП го приеха като горещ картоф, който не са готови да поемат и затова побързаха да се оправдаят, че не са съгласували с ДБ позиция за посредничество между тях и ГЕРБ:

“Озадачени сме от това предложение”. Партията има изпълнителен съвет във вторник, на който ще обсъди ситуацията и едва тогава ще има официално становище.”

Патньорите на ДБ – ДСБ коментираха, че допускат теоретична възможност в случай, че третият мандат отиде при ДБ – да предложат правителство на ДБ и ПП, което обаче ГЕРБ само да подкрепи.

Оттам определиха като “научна фантастика” възможността партията на Борисов официално да участва в такова правителство.

Значи, неофициално може. Демек задкулисно! Ама, нали се борим срещу задкулисието!?!

Десислава Атанасова свали градуса: Подкрепа даром никому!

От Русе веднага дойде освестяването.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че “Демократична България” няма да получи подкрепа за кабинет, който би включил лица от “Продължаваме промяната”.

“Подкрепа даром не даваме! И да направят ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на “Продължаваме Промяната” – да дадат оценка за всички корупционни скандали. Чак тогава можем да водим разговори с тях”, каза Атанасова и занули щенията на Христо Иванов за разбирателство между ПП и ГЕРБ.

От думите на Атанасова се разбра още, че ГЕРБ няма да подкрепи и мандат на БСП и “Възраждане”, а по отношение на ДПС и “Български възход”, с които имали “допирни точки”, ръководството на ГЕРБ ще вземе решението си след като евентуално мандатът бъде връчен на една от двете партии.

От което стана ясно че, дори мисълта за коалиция между ДПС, ГЕРБ, ПП е взрив, който минира пътя на партиите една към друга.

Е, как да стане тогава правителство!

“Промяната” – тотална щета за държавата

Вторият мандат показа, че “Продължаваме промяната” са в тотална и дълбока изолация и никой не иска да подкрепи кабинет, в който министри ще бъдат отново Кирил Петков и Асен Василев.

Сега пък да ги калесват за третия мандат, воглаве с гербери – как да стане това?

Признанието на президента Радев, че Кирил и Асен са една шарлатания, която трябва да надживеем, директно ги праща на политическото бунище, камо ли някой отново да им даде власт в ръцете.

Острото заклеймяване на ГЕРБ вече се обърна срещу тях.

На ПП лепна като гербова марка обвинението, че провалиха държавата само за седем месеца управление, както навремето на Костовото управление се лепна определението “корупция”.

Затова Десислава Атанасова си позволява да им държи сметка.

И Петков/Василев тепърва ще научават какво значи това. Защото щетите от погрома, който извършиха върху българската държавност, дълго време ще тегнат върху нейното бъдещо развитие.

И няма как политиците да не отчитат тава.

Ошашавен Христо Иванов отказва да скове нов Ноев ковчег, иска да се качи на “Титаник”

Малко след като Атанасова размаха пръст, се появи пост на Христо Иванов във Фейсбук, който хвърли партиите в предбиблейското начало.

“Не предлагам нов Ноев ковчег! Коалиция ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ ще е война с бъдещето на България”, отсече комунистическият наследник Бойкикев с комсомолския плам на носител на бъдещето на България.

И обясни, че “компромиси могат да се правят по отношение на емоции и лични вендети, но компромиси не могат да се правят по същество” – каквото и да значи това.

Защото малко по-надолу в поста му четем: “Участваме с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се опитаме да постигнем някаква договорка за мини преход”.

Значи, хем не може компромиси, хем може договорки с “пълно съзнание”, което всъщност означава компромиси “с пълно съзнание”.

Отдавна се знае, че на Христо Иванов не винаги се разбира какво точно иска да каже, защото в главата му е тотална каша от объркани понятия и стаено недоволство от нереализирани действия по отношение на главния прокурор.

Хем заявява, че не иска да покаже “необходимата доза лицемерна загриженост”, хем твърди, че “точно сега трябва да има правителство в България”. Която си е чисто лицемерие!

Е, с такива политици – такава ще е българската политика, за зла участ на българския народ.

Според Христо Иванов навремето “вдъхновените импровизатори са построили Ноевия ковчег” и той не иска да е съвременният техен последовател. Иска да е като “опитните инженери, които са построили “Титаник”.

Само че “Титаник” потъна, а старозаветният патриарх е бил избран от Бога да спаси човечеството и животинския свят от настъпилия на земята татален разврат.

И, както сочи легендата, след потопа го спасява, символ на което е появата на небесната дъга.

Днес в българската политика е настанал тотален разврат, в който няма принципи, няма идеали, има цинизъм и лицемерие, бясна арогантност и въпиюща посредственост.

И дали политиците ни ще се качат на “Титаник” или на ковчега на Ной – съдбата им ще бъде една и съща …

В рамките на 7 дни президентът Радев трябва да реши на коя парламентарна група да даде третия мандат. Няма никакво значение!

Която и партия да избере президентът за получател на третия мандат, процедурата ще е формална и без очаквания да доведе до шансове за правителство.

Изборът на Радев няма да донесе до позитивни национални последици, защото ще е удар в празното пространство, но ще бъде използван за вътрешнопартийни боричкания.

Който и лидер да получи папката за третия мандат, ще се окичи със “славата” на политика, довел страната до петите за две години предсрочни избори.

И за него, и за политическата му сила това ще е траен негатив.

Така че Ноевият ковчег днес ще докара българските политици не до спасителния бряг, а до нови избори, които ще бъдат още по-катастрофални за тях.

И след тях на българския политически небосклон няма да изгрее небесната дъга.

Автор: Валерия Велева/ Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж Епицентър

Similar Posts