| | | |

Румен Христов каза защо няма да има правителство с третия мандат

До 1997 година си избирахме БСП да управлява, което означаваше, че се спират всякакви реформи и демократизация на България. Ние започнахме истинските реформи след 10 януари 1997 година.

За съжаление все още децата и внуците на червените олигарски дърпат конците в държавата. Необходима е и конституционна реформа.

В Конституцията има много хубави неща, но има и много неща, които трябва да се променят.

Това каза в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS председателят на СДС Румен Христов.

Върхушката, срещу която се вдигнаха хората на 10 януари все още има лостове за влияние, най-вече с децата си, внуците си, роднините, обслужващите, които са били около тях. Трудно бих могъл да посоча син олигарх, всички олигарси в България са с червен произход.

„Ние не можем да съберем 121 мандата в едната страна на залата, за да може да излъчим редовно правителство, още по-малко да постигнем 2/3 мнозинство в пленарна зала и да променим Конституцията“, каза той.

Политикът посочи, че ГЕРБ – СДС нямат против съдебната реформа, но искат задълбочена, цялостна реформа, а не такава свързана с един или друг представител на съдебната власт.

Христов каза, че не знае разделянето на КПКОНПИ на две по какъв начин ще подобри борбата с корупцията.

„ДСБ отстояват тезата, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт. Аз смятам, че това е грешка.

Прокуратурата като част от съдебната система по сегашната Конституция трябва да си остане там.

Ако една силна изпълнителна власт със силна фигура на министър – председател назначава главния прокурор и отговаря за него, тогава ще имаме изкривяване на демокрацията.

Не е добре независимата съдебна власт, макар и в лицето на прокуратурата, да бъде преподчинена на изпълнителната власт“, посочи Румен Христов.

Той каза, че е скептичен по отношение на формиране на правителство с третия мандат. Христов е на мнение, че вървим към избори и това е ясно от много време.

Не мисля, че ще има успех създаване на правителство с третия мандат. Няма как да се състави правителство без участието на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната”.

Натрупа се антагонизъм между тези два субекта в последните 6-7 месеца. Смятам, че вървим към избори.

Не е хубаво да се ходи толкова често на избори, но все пак нека отново да попитаме българските избиратели как виждат те ситуацията и какво е тяхното мнение по въпроса. Така е демократично.

Народът ще се произнесе и може да пренареди картинката, като даде шанс на някой да управлява със стабилно мнозинство”, коментира Христов политическата ситуация в момента.

За съдбата на Маришкия басейн той каза, че ако България ще губи по 3 млрд. – 3,5 млрд. евро годишно, за да получим 6 или 6,5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост е по-добре да не обричаме на риск икономиката и да не затваряме един доходоносен в настоящия момент бизнес.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts