| | | |

Радев връчва в понеделник третия мандат на Нинова?

Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП.

Това научи News.bg от свои източници.

Това ще стане в понеделник, в последния конституционен ден за изпълнението на тази процедура, допълни БТВ.

Припомняме, преди дни Корнелия Нинова заяви, че е оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат, но смята, че политиците трябва да му поставят срок за работа. Освен това, ако такова правителство се състави, трябва да му се даде време, преди да се дават оценки.

“Кой предпоставя, че ще има задкулисие и че няма да се свърши работа?!. Трябва да има срок. Какъв – ще разговаряме, ако дойде при нас мандатът”, каза Нинова пред “Нова телевизия”.

В интервюто лидерът на БСП припомни, че третият мандат е кризисен, но според нея има възможност парламентарните партии да се обединят около проблемите пред страната, които очакват решение.

Именно в това, по думите й, не са успели ПП, които включиха в декларацията, с която търсеха подкрепа за евентуално управление, намерения, за които са знаели, че са неприемливи за БСП.

“Да не слагаме априори нещата които ни разделят, а нещата, които ни обединяват, призова тя.

На последните три опита за съставяне на правителство президентът Румен Радев винаги е избирал да връчи мандата на БСП.

Според Нинова няма нужда от нов кръг консултации преди третия мандат, както предлага “Демократична България”.

По думите на Нинова със забавянето на връчването на мандатите, което президентът предприе с намерението да им даде повече време за преговори, е постигнато обратното – конфликтите са се задълбочили. “Всичко си казахме”, обобщи тя.

По повод думите на държавния глава “Три пъти ви връчвах мандат, три пъти се провалихте” Нинова напомни, че той е давал мандата и на други политически сили, които също не са постигали успех, а нападките към политическата класа всъщност включват и самата президентска институция, която “управлява в последната година”.

Червените планират да се опитат за пореден път да сформират правителство и ще водят разговори с останалите партии.

Преди това обаче столетницата ще се събере на заседание на Националния съвет, за да реши как да действа и с кого да разговаря.

От сега се знае, че подкрепа от ГЕРБ и ДПС няма да се търси.

Още преди няколко седмици Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ.

Дали левицата и ПП ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, но в последно време разделителните линии между бившите коалиционни партньори се задълбочиха.

Корнелия Нинова увери, че ако БСП получи третия мандат, “ще направим всичко възможно” и “всичко по силите си”.

Не изключи от разговори нито една партия, но очерта като червени линии военната помощ за Украйна и “фиксацията” в датата 1 януари 2024 г. за влизане на страната в Еврозоната.

По отношение на тези линии “Български възход” трябва да се определи, а позицията на “Демократична България” е ясна.

ПП и ГЕРБ обаче смятат, че шанс за правителство има с трети мандат в ръцете на “Демократична България”.

В президентството обаче такива нагласи нямат.

Припомняме, че и при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.

Според Конституцията (чл. 99, алинея 3) държавният глава има точно 7 дни, за да избере една от 5 възможни парламентарни групи, която да натовари със задачата първо да излъчи кандидат за министър-председател, а той да предложи министри.

Кандидат-премиерът Николай Денков върна неизпълнен втория мандат на 9 януари, понеделник – ден преди изтичането на 7-дневния краен срок.

Седмицата на Румен Радев започва да тече на 10 януари.

Това е моментът, в който основният закон дава реална политическа власт и отговорност на президента.

За разлика от първите два опита, при които президентът е длъжен да повери мандат съответно на кандидат-премиер от първата и при неуспех – на втората по численост парламентарна сила (ГЕРБ и ПП), сега той има право на избор.

Това е моментът, в който основният закон дава реална политическа власт и отговорност за развоя на събитията в ръцете на държавния глава.

Когато Румен Радев посочи партия, тя има недефиниран изрично в конституцията срок, за да излъчи претендент за министър-председател.

Парламентарната практика е това да отнеме отново до седмица, в която текат политически преговори за подкрепа, и в рамките на този период да е ясно ще има ли редовно правителство или не.

Накратко – най-късно в началото на февруари ще е ясно отиваме ли на предсрочни избори, а вероятно ще е по-рано.

Досега Румен Радев три пъти връчва трети мандат на БСП с лидер Корнелия Нинова.

Социалистическата партия беше тази, която номинира и подкрепи Радев за президент два пъти.

Според Христо Панчугов и сега БСП е логичният политически избор – въпреки вече силно обтегнатите отношения след свалянето на кабинета с премиер Кирил Петков:

Не защото президентът харесва Корнелия Нинова, а защото посланията му са послания към избирателите на БСП.

Ще затвърди усещането, че Радев ги представлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря възможност за бъдещ ляв проект”, каза политологът пред “Свободна Европа”.

Трети мандат за “Демократична България” е възможен вариант при условие, че Румен Радев залага на малкото възможности за съставяне на правителство.

Заявката на дясноцентристката коалиция е, че е готова да работи за кабинет.

Бойко Борисов заяви потенциална подкрепа още преди провала на втория мандат. По-късно добави условие – ПП да не участва в правителство. Тя на свой ред отказва коалиция с ГЕРБ.

Според Панчугов връчването на мандат на ДБ е малко вероятно от гледна точка на интереса на президента:

“Ако Радев избере ДБ, това значи да каже, че приема политическите ѝ приоритети”.

Тоест – значи съгласие и с изпращането на оръжия за Украйна, и с позициите ѝ за енергийната политика – теми, които “счупиха” отношенията на предишното правителство с президента.

Според политолога вероятността Радев да връчи мандат на ДБ е малка, защото това е “да легитимира политики, на които се противопоставя публично”.

Ако мандатът бъде връчен на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова вече заяви, че е готова на нови преговори.

ГЕРБ и ДБ имат политически решения да не подкрепят мандат на социалистическата партия.

От ПП не са заявили ясна позиция, но само преди седмица Корнелия Нинова и партията ѝ отказаха подкрепа за проф. Денков и обявените от него приоритети.

Нейният заместник в партията Кристиан Вигенин вече заяви, че “никакъв трети мандатоносител не може да спре този процес“, ако двете най-големи партии – ГЕРБ и ПП, клонят към избори.

И сметката показва, че ГЕРБ и ПП имат общо 120 депутати.

Стефан Янев на свой ред изчисли в понеделник, че вижда математически вариант за кабинет с подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС – което според политическите заявки на партиите трудно ще се случи.

“Български възход” потвърди, че ако вземе мандат – ще преговаря с всички, започвайки от “Демократична България” и стигайки до ГЕРБ според големината на групите.

Партията на Янев вече постави условие, че за кабинет ще трябва ясно коалиционно споразумение

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts