| | | | |

Секретарка Надка: В САЩ знаят името на Гешев, защото е заплаха за тяхната сигурност

В края на 2022 година републиканския конгресмен Уорън Дейвидсън изпрати писмо до Министерството на финансите на САЩ, относно спазването на санкциите срещу Русия.

Писмото касае България с обвинения, че се наблюдава твърде често заобикаляне на тези санкции от руски лица и техни близки сътрудници.

Каква е стойността на това писмо и как ще се отрази на българската действителност? Отговорите от Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието в кабинета “Петков”.

Знаете ли каква е процедурата в САЩ за налагане на санкции по закона Магнитски?

Процедурата по налагане на санкции по закона Магнитски е изцяло национална и се развива в рамките на САЩ.

Тя се налага от т.нар. “Treasury office”, аналогично на Министерство на финансите в България.

Властите в САЩ си събират доказателства и ако установят корупционни практики, които засягат техните финансови интереси – налагат съответните санкции.

Те се състоят в забрана на лица да навлизат на територията на САЩ, замразяване на активи и забрана на транзакции с тях. Ключовото е, че така могат да се блокират и цели банки в съответни държави, именно затова санкциите са с такава тежест.

Какво може да направи финансовият министър на САЩ?

Това, което се случва в аналогични случаи, е, че компетентните органи в САЩ проучват и ако съберат достатъчно доказателства, вземат решение за налагане на съответните санкции.

Те ще вземат своето решение и ако това бъде направено – санкциите ще бъдат оповестени. Нека да припомним – наложени санкции не са паднали до този момент, въпреки че подлежат на съдебен контрол

Ако има санкции срещу главния прокурор от САЩ, това какво значи като директни последствия за България и за прокуратурата ни?

Ако се наложат санкции, те ще бъдат на физическото лице Иван Гешев, а не на институцията главен прокурор.

Преки правни последици в България тези санкции нямат, tъй като няма механизъм, който да ги преведе в действие на територията на Република България.

Това ще бъде имиджов проблем, ще бъде политически проблем, защото това ще бъде поредно намаляване на доверието в институциите в България.

Прокуратурата в България си взаимодейства с партньорски прокуратури в рамките на ЕС и НАТО.

Как ще си взаимодействат по сложни, включително и по корупционни престъпления българската с партньорски прокуратури, ако физическото лице, което изпълнява длъжността главен прокурор има такива наложени санкции?

Това ще бъде голям проблем, ще бъде един червен флаг.

Тогава Висшият съдебен съвет ще трябва да решава има ли нарушение, има ли уронване на престижа на съдебната власт, процедура, която настоящият ВСС не е особено склонен да доведе до успешен край.

Как коментирате обвиненията, че това писмо е писано в България, лично от Вас, че то е за политическа употреба? Защо е цитирано дори името на главният прокурор?

Припомнянето на действителни, верни факти не може да бъде считано за политическа пропаганда или употреба, на която и да е личност.

В интерес на истината не познавам нито един конгресмен в САЩ.

Припомням нещо, което съвсем удобно остана встрани през декември, онази акция на прокуратурата и ДАНС въз основа на сигнал започват да разследват Българско народно опълчение “Шипка”, за подривна дейност в полза на Русия.

Това е точка 9 от моето предложение за предсрочно освобождаване на главният прокурор – за бездействие на прокуратурата спрямо дейността на БНО “Шипка” и още няколко организации.

Нека да си припомним дебата в пленума на ВСС по тази точка, стенограмите са публични (страница 272). Тогава главният прокурор не отговори на това.

Ако към този момент не е имал данни за дейността на тази организация, нима сигналът на министерство на правосъдието, с конкретни линкове към публична информация не е бил достатъчно основание към действие?

Кое го накара няколко месеца по-късно, изведнъж да получи просветление? Амнезия ли има за дебата през юли, за да получи сигнал сега?

Мисля, че нашите партньори са много добре осведомени за това което се случва, още повече когато говорим за публични факти и публичен дебат.

Това, че нашите партньори знаят името на главния прокурор на България, е един обезпокоителен факт, но не за политическа намеса, а за това че прокуратурата не си върши работата по начин, който застрашава националната сигурност и сигурността на нашите партньори.

В един от коментарите във Facebook се слага огромен акцент на изтеклите мандати на членове на ВСС, на Конституционният съд, който функционира в непълен състав и въпрос се задава логичен въпрос “Кой и как да свали главния прокурор?”

Народните представители е крайно време да се отнесат сериозно към конституционните си задължения.

Затова вместо да се впускаме в дребни крамоли, считам че НС трябва да положи всички усилия да формира редовен кабинет и да може да пристъпи към тези изключително важни задължения:

избор на инспекторат към ВСС и главен инспектор,

избор на членове на Конституционния съд и т.н. – една трета от регулаторите в България са с изтекли мандати.

Това поставя под риск правовия ред и правовата държава.

Интервюто е дадено за Актуално

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts