| | | |

Грози ни дипломатически скандал заради Кирил Петков! Гълъбова, прибирай си пациента!

“Проведох разговор с гръцкия министър, за да изясня позицията и той ме увери, че по никакъв начин не е поемал никакъв ангажимент, нито от името на министерство на енергетика на Гърция, нито от гръцката страна за съвместно предоговаряне или за коопериране по повод промяна на плановете за възстановяване и устойчивост”.

Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по повод твърденията на Кирил Петков, че е разговарял с гръцкия енергиен министър за общи действия с Гърция и Румъния относно въглищните централи.

По думите му гръцкият министър е силно разстроен от това, че се спекулира с неговото име по такъв начин.

“Телефонното обаждане е прието от любезност и с ясното съзнание, че Кирил Петков не представлява България и съответно гръцкият министър не се е ангажирал с никакви ангажименти, нито лични, нито държавни.

С Гърция работим отлично, имаме много съвместни проекти, които са в различен стадий на обсъждане и такова безотговорно поведение на български политици напряга отношенията.

По никакъв начин не помага за двустранното сътрудничество на двете държави”, подчерта Росен Христов.

Министърът каза, че официалната изпълнителна власт е оторизирана да изпълнява международни ангажименти.

“Крайно нередно е за политически цели, предизборни кампании да се използват чуждестранните политици. Гръцкият министър-председател е информиран за инцидента, очакваме официална реакция от посолството на Гърция в България.

Това е сериозен инцидент, призовавам абсолютно всички политици да се държат отговорно и да не злоупотребяват със своите контакти”, обяви служебният министър на енергетиката.

Росен Христов обърна внимание, че е в постоянен контакт с гръцкия министър и в събота имат среща в Гърция да обсъдят един от общите проекти по петролопровод и меморандум за солидарност.

“Звъннах му, той веднага ми отговори”, обяви министърът.

Той коментира, че правителството работи по решение, което да не включва затваряне на енергийни мощности.

“Кирил Петков не може да бъде решение на този казус, защото той е причинен от него”, коментира Христов.

“Целият този проблем е заради подписването на този ангажимент без анализи, обосновка и как това ще бъде постигнато.

Тези хора, които очевидно нямат никакви компетенции, няма как да предложат решение.

Сега да прехвърляме проблема на съседни държави, е абсолютно некоректно”, подчерта още той и обяви, че не може да задължаваме съседни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts