| | | |

Лекарката, наказана за разменените в “Шейново” бебета, смая с версия за инцидента

Нова версия как може да е станала размяната на бебетата в столичната болница “Шейново” разказа шефката на неонатологичното отделение на болницата д-р Донка Узунова.

„Още в първите минути, в които двете получихме сигнала за това, отворихме досиетата на двете момичета и видяхме, че определена акушерка е била на изписването. Тогава още преговорихме и продължаваме да преговаряме действията, които се извършват при изписването.

Тя каза „аз не си спомням да не съм сравнила гривничките на майката и децата“, разказа д-р Донка Узунова, началник на отделението по неоноталогия в болница „Шейново“, която беше наказана заради случая.

Лекарката говори пред Би Ти Ви за първи път, след като в края на декември стана ясно, че в болницата са разменени две момиченца.

Размяната е станала в отделението по неонатология на болницата след раждането. По случая вече е разпитан персоналът във въпросното отделение. Засега има наказания по две линии – от Медицинския надзор и директора на болницата.

Сигналът за разменените бебета подава една от майките пред началника на отделението д-р Донка Узунова.

Усъмнява се заради морфологични белези на бебето и несъответстващи номера на гривните. Старшата акушерка, която изписва конкретните деца, е с 32 годишен опит.

Три са рисковите моменти, в които би могло да се допусне размяна, обяснява д-р Узунова – предаването на децата от родилната зала в детското отделение, предаването им от медицинския персонал на майките, и при самия престой при майките.

Жените са били настанени в стаи на един етаж, една срещу друга.

„Всички се чувстваме зле – всички, които са били на работа, дори всички, които не са били. Тук абсолютно и категорично изключваме всякаква преднамереност – станало е в хода на работата, ако е станало от медицинския персонал“, каза д-р Узунова пред bTV.

В болницата има ясни правила за обозначаването на бебетата. Поставят им се гривните с номера, като всяко се поставя в количка, на която също има табела с номера. Майката също може да сравни номерата.

„Всяко детенце, съобразно гривната си се поставя в тази количка. Подозираме по логически път, че е възможно да има размяна на тези табелки“.

Вече човекът, който поставя табелата на количката, ще се подписва, че го е направил. А при изписването и неонатолог ще поставя подписа си.

След случая с разменените бебета помещенията, в които се намират бебетата, ще бъдат оборудвани с камери.

„Освен това, ще има линк за връзка през интернет, т.е. аз ще мога да виждам какво е разположението на децата, какво е движението на хората. На входовете и изходите на отделението също ще има камери“, каза още д-р Узунова.

До момента камери е имало само в коридорите, а записите са се пазели за срок от два месеца.

Затова и видеозапис за разследвания момент – няма.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts