| | | |

Ще оправят бакиите на Киро и Асен: “Бял пушек” в парламента в 22 ч.

Задължиха вицепремиера по управление на европейските средства да преговаря за отпадане на 40% спестяване на емисии в 2025 г.

Има ли бял пушек?

Така председателят на енергийната комисия Делян Добрев посрещна в 21,38 ч депутатите от всички парламентарни групи, на които бе възложено да изработят с консенсус решение на парламента срещу спестяването на 40% емисии до 2025 г. , както и за промени в плана за възстановяване в частта за енергетика.

Утре ще пробват да вкарат точката в пленарна зала, тъй като за същия ден е насрочен протест срещу затварянето на тецовете на въглища и въпросната реформа в плана.

Всички се съгласиха зам.-министър председателят по управлението на европейските средства до 31 март да отправи обосновано искане към ЕК за невъзможността България да изпълни реформата за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. с база са сравнение 2019 г., и да постигне съгласие за изменение на плана.

А въглищните централи да работят до 2038 г. съобразно европейското законодателство.

Големите пари за големите батерии да се пренасочат към ВЕИ и батерии за физически и юридически лица, като безвъзмездната помощ е 50%.

Сумите, които бяха предвидени за 1,4 гигавата ВЕИ и батерии, да се пренасочат за развитие на мрежата, като не се уточнява дали преносна или разпределителна.

Проектът от 342 млн. лв. за геотермална централа се разделят наполовина. 171 млн. ще бъдат пак за геотермална енергия, а останалата половина ще отиде за енергийна ефективност.

Решението, което всички гласуваха, предвижда отпадането на реформата Електроенергийния системен оператор и “Булгартрансгаз” да бъдат извадени от структурата на Българския енергиен холдинг.

Депутатите от енергийната комисия се произнесоха още всички остатъци от целия план за възстановяване да се отидат са преодоляване на енергийната бедност, когато бъде определена дефиницията за нея и критериите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts