| | | |

Знаково! Как Иван Гешев онагледи руските връзки на NEXO

В петък от прокуратурата, следствието и ДАНС, дадоха подробности за безпрецедентната операция срещу криптобанката NEXO, направила оборот от близо 100 млрд. долара в рамките на пет години.

Главният прокурор Иван Гешев беше лаконичен, като в началото на пресконференцията благодари на магистратите и службите за работата им по разкриването на глобалната мрежа, създадена от българи и

използвана за заобикаляне на санкциите срещу Русия, за пране на пари от терористични организации и престъпни синдикати.

Обвинител №1 подчерта, че акцията срещу NEXO има уникален характер и пример за успешно сътрудничество между евроатлантическите партньори.

Оказва се, че Гешев изглежда не случайно е акцентирал върху последното.

В коментари към новината, придружени със снимка на Гешев, наблюдателни читатели пишат, че главният прокурор по дискретен и невербален начин е избрал да изобличи връзките между разследваната криптобанка NEXO и Русия.

снимка Фейсбук


В петък главният прокурор Иван Гешев се е появил пред медиите със значка, закачена на ревера на сакото му, която се оказва, че изобразява герба на прокуратурата на Украйна.

Точно този факт потвърждава версията, че проблемите на NEXO в САЩ и Великобритания, които стартираха още в средата на миналата година, очевидно са възникнали след като службите са засекли, че

криптокомпанията се ползва от руските специални служби, за да се заобикалят международните санкции, наложени на руските банки след началото на войната срещу Украйна.

С появата си със значка на прокуратурата в Украйна, Гешев демонстрира не само солидарност с колегите си, но дава и ясен знак за връзките на NEXO с Русия. А фактите за това станаха известни на самия брифинг.

Оказва се, че ръководената от българи криптопирамида е действала като основна брънка при разплащания, правени от международния престъпен свят и от хора, финансиращи тероризъм.

След 5 април 2022 г., когато от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ налага санкции на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават голяма част от транзакциите на международната престъпност) – базирания в Русия Hydra Market,

както и срещу регистрираната в Естония, но оперираща от Москва криптоборса Гарантекс, от нея са засечени общо 23 транзакции към NEXO.

От самото съобщение на OFAC става ясно, че санкциите срещу Hydra и Гарантекс се налагат като ясно доказателство за усилията на службите в САЩ да не допускат „играчи като тях умишлено да заобикалят правилата срещу прането на пари и борбата срещу тероризма“.

Противозаконна дейност, която NEXO е подпомогнало, участвайки в транзакциите от Гарантекс, направени след налагането на санкциите.

Такива впрочем е имало към криптопирамидата, отново в разрез със санкции, но този път на ООН – и от иранската борса Nobitex.

Засечени са и транзакции през NEXO на човек от палестинската терористична организация „Хамас“ Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е дошъл от израелските служби.

На практика с акцията срещу NEXO за пореден път през последните три години, прокуратурата у нас засяга руските интереси, което пък обяснява и непрестанните компроматни, а и политически атаки у нас към магистратите и персонално към Гешев.

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts