| | | | |

ФАКТ: Радев в тупик – не знае на кого да връчи третия мандат. Борисов жонглира с всички, крипто-шарлатаните ПП и ДБ изчезват от политическата сцена

Кошмарни часове изживява президентът Румен Радев, който в понеделник трябва да връчи третия проучвателен управленски мандат.

А изборът на коя парламентарна група ще го даде, зависи лично от него – от неговия политически прочит на ситуацията и от преценката му коя политическа сила може да извади страната от кризата.

До петък на обяд информацията, която идваше от президентските източници, сочеше, че това ще бъде “Демократична България”, около която би могло да се оформи т.нар. евроатлантическо мнозинство.

Затова и се очакваше, че към 17.30 в петък от “Дондуков” 2 ще оповестят кой ще бъде поканен на среща с държавния глава в понеделник.

СКАНДАЛЪТ NEXO

В 15.30 обаче пресконференцията на Прокуратурата обърка схемата на Радев – стана ясно, че “Демократича България” е била финансирана от криптопирамидата NEXO, а активисти на “Продължаваме промяната” са били служители на международните аферисти, подгонени още през лятото от 9 щата на САЩ.

Президентът е бил уведомен от ДАНС и партньорските служби, че зад акцията срещу NEXO стоят американски, английски и израелски служби, че става въпрос за неспазване на санкциите срещу Русия, за финансиране на тероризъм и за подкрепа на палестинската групировка “Хамаз”.

Още на 5 април 2022 г. , когато Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ налага санкции на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават голяма част от транзакциите на международната престъпност) –

базирания в Русия Hydra Market, както и срещу регистрираната в Естония, но оперираща от Москва криптоборса Гарантекс, от нея са засечени общо 23 транзакции към NEXO, между тях и на човек от палестинската терористична организация „Хамас“

Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за това е дошъл от израелските служби.

На българската политическа почва – всичко това се фокусира срещу ДБ, финансово подпомогнати от NEXO, и ПП, които чрез бившия финансов министър Асен Василев са искали да въведат криптовалутата като официално разплащателно средство у нас по системата БОРИКА, за което обаче им е било необходимо овладяването на БНБ – огромна далавера, щателно планирана.

След скандала за „Джемкорп“, аферата NEXO минира третия мандат, лишавайки Радев от аргументи в полза на ДБ.

Колкото повече се разплита чорапът, толкова по-ясно става как в този криптосвят са оплетени бизнес, политика, медии, приятелски връзки и всичко опира до огромни фанансови потоци и схеми, в които термини като “национална сигурност”, “национална отговорност” и “национални интереси” не фигурират.

МАНДАТ НА ДБ ПРИЧИСЛЯВА РАДЕВ КЪМ КРИПТОШАРЛАТАНИТЕ

След гръмването на скандала в петък и осветляването на тази мащабна международна афера, изникна въпросът – как президентът Радев да връчи третия мандат на “Демократична България”?

Това веднага би го направило съпричастен на международните криптошарлатани и би сложило тежък отпечатък върху международния имидж на България.

Вътре в страната ударът би бил още по-тежък.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага ще скочи и ще разтръби – как Радев се съюзява с международни престъпници и дава съдбините на държавата на хора, чиито ръце са изцапани с далавери, с прекрачване на международни санции; на аферисти, отхвърлени от нашите евроатлантически партньори.

И всичко това би било вярно.

Няма президент, който би си позволил това. Още повече Радев, върху когото тегне клеймото за натрисането на шарлатаните Петков/Василев във властта, които провалиха държавата за седем месеца.

Редом с това върви жълтата пикантерия, че майката на търсения аферист Антони Тодоров – дизайнерката Илияна Алипиева обличала Десислава Радева.

Така екипът около Радев и самият той не могат да намерят верния прочит на ситуацията. Затова все още от президентството няма поканен за среща в понеделник, когато изтича крайният срок за връчване на третия мандат.

NEXO УДАРИ ДЕСНИЦАТА В БЪЛГАРИЯ В НЕЙНАТА СЪРЦЕВИНА

Истината е, че NEXO удари десницата в България в нейната сърцевина.

Не случайно Христо Иванов призна в петъчната “Панорама”, че “ще понесат щети”.

В какви размери – времето ще покаже, но то вече не работи нито за ДБ, нито за ПП.

Разплитането на аферата ще бъде дълъг процес, който ще повлече като в тайфун ДБ и ПП към политиеското небитие – бавно, но сигурно!

Нито Христо Иванов може да сънува вече, че ще стане премиер, нито ПП ще се върнат отново във властта.

“Съжалявам, че проиграха този шанс”, заяви Борисов днес, но това е неговото тънко чувство за сарказъм, което могат да схаванат тези, които го познават.

Защото Борисов няма как да е недоволен от този “подарък”, който му прати Съдбата – тези, които го арестуваха, сега са под ударите на международното право, при това с клеймото на международни измамници.

БОРИСОВ УМЕЛО ЖОНГЛИРА

В цялата тази ситуация ГЕРБ и Борисов жонглират умело, подавайки различни нишани, пускайки взаимно изключващи се тези, показвайки обаче, че биха се възползвали от всяка ситуация.

В последните 24 часа Томислав Дончев, Делян Добрев и Тома Биков упорито пробутваха на публиката, че единственият вариант да бъде съставено правителство е, ако третият мандат отиде при “Демократичта България”.

И тримата декларираха готовността на ГЕРБ да разговаря с ДБ за управленски приоритети и конфигурация на кабинета.

Естествено, е това е синхронизирано – да се покаже отговорност пред необходимостта за създаване на правителство.

Към това трябва да прибавим думите на Борисов от преди седмица, когато призова Христо Иванов най-после да събере смелост и да стане министър-председател, да събере останалите политици около едно споразумение, “да го подпишем и да вървим напред”.

Днес обаче Борисов даде леко заден, без да изпуска важната нишка – все още има шанс за правителство с ДБ, но пък какви са били тези служителки на NEXO, които са финансирали ДБ с по 20 000 лева?

Толкова ли са били вдъхновени от идеите на ДБ? И защо всичките са давали по 20 000?

Така, разсъждавайки тази сутрин на глас пред симпатизанти в Ямбол, Борисов всъщност рути бавно и систематично имиджа на ДБ, залепвайки ги до аферистите от NEXO.

Щом Христо Иванов и компания са взели мръсни пари, какви борци срещу корупцията могат да бъдат? Каква битка с Гешев, каква съдебна реформа?

Възвърнал си самочувствието на политиески гуру, Борисов е предприел тактиката да не съди ДБ, а само да представя факти, и то от любимия на десницата в.”Капитал” (впрочем всички държавни институции са задължени да се абонират за него).

А пък там пише, че “Ню Йорк съди NEXO по обвинения за измама и 7 други щата предприемат действия срещу компанията.

Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститорите парите, които е взела.

Англичаните също ги разследват, както и на много места извън България.

Намесени са и израелските служби”, цитира Борисов и с наслаждение отбелязва как бумерангът се връща там, откъдето е хвърлен.

В президентството са наясно, че сглобяването на каквато и да е коалиция с третия мандат зависи само и единствено от Борисов. Това го каза дори президентският “стратегическия анализатор” проф. Маринов.

Но ако до вчера основната цел на Борисов бе да отлепи ДБ от ПП или поне части от ПП, то след аферата NEXO целта е по-мащабна – изчистването на аферистите от политическата сцена на България.

И за ужас на ДБ и ПП – това ще стане със задокеанските ни партньори, които вече умуват как да изхвърлят Петков/Василев от политическия пъзел.

Двамата отдавна са загубили доверието на бившите си покровители и неслучайно Борисов непрекъснато подчертава, че парламентарните гласувания на ПП са в услуга на Русия, като в същото време демонстрира прозападната и проукраинска позиция на ГЕРБ.

С този ход Борисов показва, първо, че е лоялен партньор на САЩ и Брюксел, и второ, че без неговата намеса държавните дела в България няма как да се случат – и падането на ветото над Македония, и даването на оръжия за Украйна, и елиминирането на “Лукойл” стана с водещата роля на ГЕРБ и персонално на Борисов.

С ТОВА ЗАДАЧАТА НА РАДЕВ НЕ СТАВА ПО-ЛЕКА

След всичко това задачата на Радев става още по-трудна. Щом е противодържавно даването на третия мандат на ДБ, тогава на кого? От схемата априори отпада “Възраждане”.

Остават БСП, ДПС и “Български възход”.

В типичния си стил на ирония Борисов допусна, че Радев може да натовари Стефан Янев с мисията да състави кабинет, защото вече е бил премиер, но пък как “най-сложното правителство” ще бъде конструирано около 12 депутати?

Янев е бил служебен премиер на правителство, което му беше наредено от Радев. Но може ли сам да направи управленска конструкция само с едното голо желание, е рисков държавнически ход.

Вариантът БСП е възможен, единствено ако Борисов и Нинова се разберат предварително. Такива податки към момента няма.

Има взаимно уважение и зачитане на идеологическите различия, но има тежко разминаване по евроантлантическите позиции.

Русия и Украйна разделят категорично ГЕРБ и БСП и в този сектор на политиката те не могат да намерят дори пътечка, по която да се срещнат. Имат и решения на политическите си органи за категорична взаимна неподкрепа.

Неслучайно преди ден вицепремиерът Илияна Йотова заяви:

Президентът Румен Радев ще даде третия мандат на партията, която ще продължи политиката на служебното правителство и има най-голям шанс да обедини други формации за управленско мнозинство”.

Няма как това да е БСП, след като столетницата е категорична опозиция на служебния кабинет – и на кадрово, и на управленско ниво.

Тук разбира се, Борисов отново се заигра, уж разсъждавайки днес, че след като в служебното правтелство има министри на БСП, то редно било Радев да даде мандата на Нинова.

Едва ли обаче Борисов е забравил, че всичките министри са от вътрешната опозиция на Нинова и това не може да бъде белег в избора на Радев.

Точно обратното – ако Нинова вземе мандата и направи правителство, ще изчегърта всичко, което са направили служебните министри на Радев.

Остава последният вариант – ДПС, за който политическите партии, освен самото ДПС, не говорят.

Но, ако има нещо, което се случи в последните три месеца, след падането на Промяната от власт, то е ярката евроатлантическа демонстрация в политическото поведение на ДПС.

Всички законопроекти в тази насока бяха приети или по инициатива или с подкрепата на ДПС.

И в този случай обаче отново опираме първо до съгласие между ГЕРБ и БСП, които би трябвало да станат гръбнакът на някакъв вид “експертен”, “програмен” или какъвто и да е друг кабинет.

И ако се върнем на думите на Йотова, че на „Дондуков“ 2 се извършва „много сериозен анализ на заявките на политическите сили, на разговорите, които водеха помежду си, както и коя политическа сила ще има най-голяма възможност да направи правителство“, то оценката за това ще бъде адски трудна.

И АКО ТЕГЛИМ ЧЕРТАТА, ЩЕ ВИДИМ ЧЕ:

-Радев държи всички политически сили в шах, но каквото и решение да вземе, все ще е грешно, защото не води до резултат.

-Един след друг се пукат балоните на политически проекти, акуширани от Радев – първо ИНТ, след това и ПП, което го принизява в очите на просветенити българи. Същата съдба ще има и евентуален проект около Атанас Пеканов, ако изобщо има почва в този слух.

-“Изчегъртаните” ГЕРБ и Борисов си върнаха тежестта на политическата сцена и в момента са основният политически фактор, от чиито действия зависи решаването на политическата криза у нас

-Сриването на десницата отваря огромен вакуум – поле за изява на нови лидери, които обаче не се забелязват.

Христо Иванов и Атанас Атанасов в днешно време направиха за дясното това, което стори за десницата преди 20 години Иван Костов – съсипаха синята идея.

-ДПС излиза от стигмата и се допуска да стане партньор във властта.

-В ляво БСП остава единствената легитимна партия. Скандалът NEXO ще изхвърли ПП от полето на левицата, където те крадяха идеите на БСП със същия хъс, с който през политическата власт налагаха и бизнеспроектите си.

-Политическата криза в България не намира своя изход.

И петите избори няма да решат въпроса за властта. Затова Борисов за първи път днес допусна:

“Трябва действително да се мисли за промяна на избирателната система – да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, или въвеждане на мажоритарна система”.

Каквото и да е, нещо трябва радикално да се промени, иначе затъваме като държава.

Автор: Валерия Велева/Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts