| | | | |

Акцията срещу Nexo не цели провала на третия мандат, твърденията за операция “Кал и каскети” са несериозни

Тази акция не цели да провали третия мандат, както каза Христо Иванов, увери зам.-директорът на следствието

Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу Nexo, а се интересува от това да проведе едно разследване във възможно най-кратки срокове.

“Не искам нашето разследване да се политизира. Не е спомената нито една политическа сила, нито политици. Ако има съмнения за някой народен представител, той ще бъде разпитан.

Прокуратурата не може да бъде упреквана, че разследва хора, които са вършили нещо нередно”.

Това заяви зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

“Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого – от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?!

Това не е сериозно и не искам да го коментирам – един сериозен политик не би коментирал такова нещо.

Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация последните години е такава, че или сме в предизборна кампания, или се връчват мандати и се правят опити за правителство.

И всяка прокурорска акция, ако се тълкува по този начин, ние не трябва изобщо да работим”, посочи Тодоров.

“Въпросът е доколко е било законно всичко, което са вършили фирмите от групата “Нексо”.

Публично известно стана, че преди повече от година Щатската прокуратура е започнала разследване срещу “Нексо”. Тази информация постъпи при нас и започнаха подготвителни действия”, каза той относно разследването срещу криптобанката “Нексо”.

Тодоров поясни, че операцията е била подготвена внимателно. По думите му престъпността е интернационална и освен с МВР и ДАНС, трябва сътрудничество с чуждестранните служби.

“Даваме информация, която няма да попречи на разследването. Тази акция не цели да провали третия мандат, както каза Христо Иванов.

Ако всяка прокурорска акция се тълкува по този начин, то ние не трябва да работим”, каза още той.

“Прочетох вчера в електронното издание на “24 часа” и се замислих.

“Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение – това не е нормално.

Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона?

Но това не е обект на нашето разследване”, коментира той.

Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса Nexo ще бъдат намерени. Допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на Nexo, в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза.

“Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления.

Ако в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститорите и се установи че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими имоти, въздухоплавателни средства и скъпи художествени произведения, как се нарича това – нарича се пране на пари.

Едно престъпление може първичното – така нареченото предикатно престъпление, да е извършено някъде, а последствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде.

Така че вече престъпността е доста интернационална и за да се борим с нея е нужно много добро сътрудничество с другите държави, независимо на кой континент са”, посочи той.

снимка Кадър

Similar Posts