| | | |

Христо Бойкикиев каза какво ще стане с дарените 140 000 лева от Нексо

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов беше категоричен, че коалицията няма да връща 140-те хиляди лева дарения от служители на Nexo.

Данните са публични и са в отчета им пред Сметната палата.

“Това означава да кажем на хората, които са дали тези пари, на цялата българска общност, която е дарявала, че има нещо нередно в това”, допълни Иванов.

Както вече стана известно седем служителки на Nexo са дарили по 20 000 лева за предизборната кампания на ДБ и те са декларирани пред Сметната палата.

“Демократична България” получава дарения от физически лица. Всяко дарение е публично, обявено в Сметна палата, преминало през всички законови процедури”, коментира Надежда Йорданова.

“На 22 октомври 2021 г. петима служители на Nexo – три жени и двама мъже, правят дарения от по 20 000 лева за партията, оглавявана от Христо Иванов.

А три дни по-късно на още две служителки на Nexo им хрумва да дарят по 20 000 лева.

Бройката се установява лесно, след като бъдат сравнени имената на дарителите с техните профили в LinkedIn.

И така, общата сума на даренията от служителите на Nexo за предизборната кампания на “Да, България” възлиза на 140 000 лева”” написа лидерът на ИТН Слави Трифонов.

И попита: “Как така на седем души от една и съща компания им хрумва една и съща идея да дарят една и съща сума на една и съща партия? А петима от тях правят дарението даже на една и съща дата?

-Тъй като въпросните дарения не изглеждат като акт на индивидуална воля на служителите, имало ли е скрита договорка между лидера на “Да, България” и лидерите на Nexo?”

“Ако имаш 200 000 лв. годишен доход – защо да не дадеш пари, но ако изкарваш по 50 000 лв. и дадеш 1/3 на партия – вече е странно“, попита днес и зам.шефът на НСлС Ясен Тодоров.

„Ако тези дарения хипотетично са правени в кратък период от време, или почти едновременно, може да се мисли в посока дали това не е едно общо дарение, разбито под 5 части, за да е под прага и да не се води разследване за пране на пари.

Ако някой народен представител има съпричастност към това разследване, ще бъде разпитан, имунитетът му ще бъде свален и т.н.“, каза още Тодоров

Вместо да отговори на тези въпроси съпредседателят на ДБ Христо Иванов потърси пряка връзка между третия мандат, който трябва да връчи президентът, и разследването срещу криптокомпанията “Нексо”.

“Как точно беше избран четвъртък, в седмицата, в която трябва да се връчи третият мандат и е ясно, че ние в третия мандат ще се опитаме да решим въпроса със статута на главния прокурор.

Да няма тук известна пропагандна експлоатация на иначе реално разследване”, попита той.

Междувременно хиляди напуснаха платформата за криптовалути Nexo, срещу която тече разследване, а вече има и повдигнати обвинения за организирана престъпна група.

За 24 часа са отбелязани тегления на стойност 158 милиона долара. На фона на отлива на инвеститори продължава вълната от политически коментари по казуса.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts