| | | |

НАТО разположи американски самолети AWACS в Румъния ВИДЕО

Те могат да засекат летателен апарат на стотици километри разстояние, което ги прави от ключово значение за възпиращата и отбранителна позиция на НАТО, съобщиха от Алианса

Първият самолет със системата за въздушно предупреждение и контрол на НАТО – АУАКС [Airborne Warning and Control System, AWACS]

кацна във вторник в 90-а въздушно-транспортна база в Отопени, край Букурещ, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Министерството на националната отбрана на Румъния обяви миналата седмица,

че самолети АУАКС от Силите за ранно въздушно предупреждение и контрол на НАТО с постоянна база в Гайленкирхен, Германия,

ще пристигнат във вторник във 90-а въздушно-транспортна база в Отопени във връзка с прилагането на мерки за укрепване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана, изпратено до Аджерпрес, от февруари 2022 г. самолетите АУАКС извършват редовни патрулни полети в Източна Европа и в региона на Балтийско море, за да проследяват руски самолети близо до границите на НАТО.

снимка НАТО

„В отговор на незаконната агресия на Русия в Украйна НАТО увеличи въздушното си присъствие на източния фланг на Алианса с допълнителни изтребители, самолети за наблюдение и самолети-цистерни“, съобщиха от румънското министерството.

“Нашите самолети AWACS могат да засекат летателен апарат на стотици километри разстояние, което ги прави от ключово значение за възпиращата и отбранителна позиция на НАТО.

Благодаря на Румъния за това, че приема самолетите, което е важен принос към нашето ранно предупреждение”, посочи говорителката на Алианса Оана Лунджеску.

Самолетите АУАКС ще извършват полети за разузнаване и наблюдение на територията на страните от НАТО.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка НАТО

Similar Posts