| | | |

Десислава Танева: Политизирането на един проблем води до нерешаването му

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП. ГЕРБ-СДС ще отиде на разговори с червените, въпреки че не заяви подкрепа към кабинет, предложен от тях.

„Ще си говорим за политики, които бихме подкрепили.

В рамките на това НС ГЕРБ-СДС събра най-много гласове, когато получи първия мандат и показа готовност за всички отстъпки, които се желаеха от други политически сили.

Кабинетът, който предложихме беше изключително експертен. Имаше лица, свързани с различни политически групи, дори опозиционни на ГЕРБ-СДС. Положихме всички усилия“, обясни Десислава Танева, която е представител на най-голямата парламентарна група в този парламент, в предаването „Преди всички“ по БНР.

Видно е, че поради различни мотиви, включително местните избори през есента, поне половината от групите в НС не желаят да има редовно правителство, заяви тя.

Танева, която е заместник-председател на Комисията по земеделие, гори и храни, коментира пред БНР и темата за трудностите при снабдяването с дървата за огрев. Тя е сред вносителите на законопроект, свързан с този недостиг.

„Временната комисия за установяването на проблемите при снабдяването с дърва за огрев има изготвен доклад, който трябва да бъде включен в дневния ред.

Той пълен с фактология по отношение на дърводобива, преработката и горенето в някои предприятия. Отговорът е ясен- това беше пазарен дефицит.

Отражение даде и войната в Украйна. Преди нея страната даваше достъп до по-евтин такъв ресурс“.

От ГЕРБ–СДС предлагат промени, основаващи се на този доклад.

“Цели се да има по-ясен ред и публичност в процеса по изготвянето на списъци за снабдяване на населението с дърва за огрев, както и планирането на тази дейност от общински горски предприятия като добив. Те пак ще се изготвят от кметовете и ще бъдат публични”.

Списъците ще бъдат представяни първо в общинските, а след това и в държавните горски предприятия.

“В процеса по осигуряване на предимство на населението при снабдяване с дърва за огрев се включват и общините, които имат горски територии. Те ще бъдат задължени първо да снабдят гражданите, а след това могат да продават на фирми”

Танева посочи, че политизирането на един проблем води до нерешаването му.

Много хора избарха да се върнат към този начин на отопление, посочи тя.

Следващият сезон при отоплението с дърва ще зависи от това, което направим като промяна в това НС, отбеляза Танева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts