| | | |

Кирил Петков и Асен Василев кършат пръсти: Не е имало директен износ на оръжие

Директен износ на оръжие за Украйна не е имало. Нашите партньори от Румъния, САЩ и Англия са купували оръжие от българската индустрия и част от него е отишло в Украйна.

Радваме се, че в статията на “Ди велт” пише, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята.

Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков на брифинг в парламента.

Асен Василев уточни, че е спазено предишното решение на НС за военнотехническата помощ до буквата – няма директен износ от България за Украйна, но България е направила всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война.

“Данте е казал, че най-горещите места в Ада са запазени за хора, които пазят неутралитет по време на морална криза.

За щастие, България зае ясна страна срещу руския агресор. Застанахме срещу политиката на сфера на влияние и на това големите държави да се опитват да диктуват на малките какво да правят.

Радвам се, че най-накрая има международно признание за България, защото България направи правилния избор”

“България е изнасяла през частни компании дизел към Украйна. Това също е било от важно значение за украинската армия.

Няма правителствена програма за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти.

За пръв път България не се цитира по лош начин. Най-големият вестник в Германия определя, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната”, изтъкна още Петков.

Изявленията на Петков идват в отговор на публикация на германския вестник “Ди велт”, озаглавена “България – страната, която тайно спаси Украйна”.

“Докато Петков, който беше премиер на България в началото на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се справя с интензивен натиск от страна на прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори социалисти, които са наследници на старата комунистическа партия”, пишат германските журналисти.

По въпроса дали “Продължаваме промяната” ще се явят на срещи с БСП за третия мандат и в какъв формат трябва да бъдат те, Василев посочи:

“Нека изчакаме колегите от БСП да формулират процеса. След това ще коментираме. В момента няма как да коментираме нещо, което още не е анонсирано.

Все още има шанс да се реализира правителство, нека не говорим за нови избори”.

Той коментира и казуса Nexo.

Асен Василев обясни, че регулиране на даренията към политическите партии има и в момента, но въпреки това сметна, че има нужда да се преосмисли моделът на финансиране на партиите в България

“Партиите могат да получават дарения само от физически лица, не от компании. В рамките на 30 дни трябва да ги обявят пред Сметната палата. След което Прокуратурата, ДАНС могат да проверят тези дарения и да сезират партията или съда, ако е необходимо.

По-важното е дали може да се финансира устойчиво партийна национална структура с текущите нива на субсидиите”, добави съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Асен Василев подчерта, че не е имало среща с Nexo във финансовото министерство по темата с БОРИКА.

В нея, по думите му, са участвали Асоциацията на банките в България и Асоциацията на финтех индустрията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts