| | | |

Кирил Петков призна: По време на четворната коалиция до 40% от дизела в Украйна и голяма част от …..

България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по времето на четворната коалиция.

Това каза бившият премиер Кирил Петков в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”.

Той потвърди на уточняващия въпрос на водещия, че става въпрос за доставки от “Лукойл”, което означава, че сме снабдявали Киев с гориво от фирма на страната, с която воюва.

“Голяма част от дизела в Украйна беше от България.

Също така, въпреки че нямаше директен износ – през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания – голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство.

Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, но доставките, които отидоха там, бяха ключови за войната.

Ако един голям процент – до 40%, от дизела в Украйна е българско производство, всъщност така сме помагали до голяма степен и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война”, заяви Петков.

“Президентът Зеленски благодари много на нашето правителство”, добави още бившият премиер.

Той получил обаждане по телефона от украинския президент около падането на кабинета, а Зеленски му казал, че “България беше основополагаща сила в подкрепата за Украйна в много важен момент от войната, в началото”.

Това е първо признание от страна на представител на бившата власт, че страната е изпращала някаква помощ извън хуманитарната и във връзка с военните действия.

По времето, когато Петков беше премиер начело на кабинета на четворната коалиция, МС и НС не взеха решение да изпратим военна помощ на Украйна, за гориво изобщо не ставаше въпрос, а само за ремонт на украинска техника. Това гласеше и решението на Народното събрание.

Петков обясни защо наред със 70-те служители на руското посолство не е отзовал и руския посланик Елеонора Митрофанова – за да не “затваряме дипломатическата служба”.

“Митрофанова очаква, че България е една мека държава”, заключи той, а не “това, че имаше едно българско правителство, което казва “не ни е страх, ще се справим”.

Петков даде да се разбере, че няма как да се разберат с БСП за подкрепа на третия мандат, защото социалистите имали проблем с двете най-важни теми за ПП – “за агресията на Путин” и хартиената бюлетина, която по думите му, е “пробив в демокрацията”.

“Тези две теми бяха най-важните теми, по които БСП не ни подкрепи, така че те остават и в третия мандат”, каза Кирил Петков, че отсега има пречка да се разберат за общо управление.

Той опроверга прогнозата на Христо Иванов, че освен напролет, ще има още едни парламентарни избори наесен заедно с местните.

“Ако успеем да направим едно голямо обединение, може и да няма наесен”, смята Петков.

Той анонсира, че голямата цел на ПП е “обединение на добрите сили, да направим обединение на хора, които нямат зависимости и имат обща цел”.

“Трябва да отрежем от управлението хората, които са били в задкулисното управление, това е голямата цел. 30 години по-късно българската политика не се управлява от българския парламент, а от хора, които си стоят по скритите места и се опитват да бъдат кукловоди”, установи Кирил Петков.

Той потвърди думите на новия партиен лидер Борис Бонев от “Спаси София”, че водят преговори за обединение и на кметския вот в столицата.

По думите на съпредседателя на ПП разговорите вървели в много добро темпо, а местните избори определи като най-важната битка.

Кирил Петков нарече опорка твърдението, че ПП са лява партия, обясни, че са държали много на дерогацията за “Лукойл”, само и само да не се вдигнат цените и защити бившата шефка на премиерския си кабиент Лена Бориславова.

“Лена Бориславова е много силен човек, аз много я уважавам”, каза Петков без да влиза в конкретика за песента на екипа на Слави Трифонов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts