| | | |

НА ЖИВО Знакова лидерска среща – Борисов, Нинова, Карадайъ и Янев. Нинова шамароса Кирил Петков и Христо Иванов, разобличи схемата за отсъствието им от лидерската среща

Опит да се върне нормалния тон. С тези думи определи лидерската среща Бойко Борисов на влизане.

На една маса ще седнат Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Лидерите на четирите партии се събират по покана на Нинова, която получи третия мандат и води разговори по приоритети за кризисен кабинет.

Борисов прие поканата на Нинова, но с изричното уточнение, че това не означава подкрепа за кабинет, защото ръководството на ГЕРБ има решение да не дава такава на БСП.

Лидерите на “Продължаваме промяната” и на “Демократична България” отказаха да участват в срещата.

Последният шанс за съставянето на редовно правителство в рамките на 48-ия парламент е днес, 20 януари.

Лидерска среща между БСП, ГЕРБ, ДПС и “Български възход” организира соцшефката Корнелия Нинова и успя да накара лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да отиде в Народното събрание след години отсъствие.

Така на срещата, освен нея и Борисов, присъстват шефът на ДПС Мустафа Карадайъ и експремиера Стефан Янев, председател на “Български възход”.

„Президентът Радев връчи на БСП мандат за създаване на правителство. В трудни моменти винаги сме търсели диалог. Държавата е в политическа криза, но и икономическа. Нашето желание е да говорим как преодолявайки политическата криза, ще решим и другите кризи.“

„Правим го с ясното съзнание, че сме различни идеологически, но пред нас стоят по-важни въпроси. Именно водени от това желание отправихме покана към всички“, каза тя.

Изненадани сме, че ги няма лидерите на ДБ и ПП. Готвейки се на тази лидерска среща и направихме сериозен анализ на програмите на партиите.

Извеждаме напред 4 въпроса, които съществуват във всички програми, във всички партии. Търсихме това, което може да ни обедини, а не да ни разединява.

Това са законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Бюджет 2023, влизане в Шенген и съдебна реформа“, изброи тя.

Според нея всички са единодушни, че е важно да има бюджет за следващата година.

„Колегите, които сега отсъстват, явно са само на думи. Явно липсва воля. Днес пред нас стоят тези поне 4 важни въпроса“, добави тя.

Ще завърша с призив, че ако има желание, ще се намери начин, ако няма, ще се намери причина.

“Приветствам вашия опит да се опитаме да говорим как виждаме следващото мнозинство. Убеден съм, че отиваме за пети път на избори и след тях пак ще бъде същото. Говореше се за изолация на ГЕРБ, днес ги няма вашите коалиционни партньори.

Поздравявам ви за куража да предизвикате този разговор, но ако имахме подобно решение можеше да се направи кабинет досега. На всички не ни стигна мъдрост и воля”, заяви Бойко Борисов в отговор на първите думи на Нинова.

Сега няма как да ви подкрепим заради решението ни на конгреса, но аз ще говоря с моите колеги това да отпадне при съставяне на някакво програмно или експертно правителство, съобщи Борисов новината от срещата.

Като много важна определи срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Макар че най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Той обясни, че в този мандат диалогът се е водил с ултиматуми.

Когато на конгреси се приемат декларации “с този не” не е добре, защото идват едни по-висши цели от партийните, когато трябва да има диалог в името на държавата, приветства думите на Борисов лидерът на ДПС.

Това са добри предпоставки в периода до евентуалните предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тях да можем да преодолеем политическата криза и да има редовен кабинет, коментира Карадайъ.

“Държавата се намира в множество кризи, но нито една не може да бъде решена, без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от 3 години.

От 2016-а ние призоваваме за нормалност в политиката, за диалог между различните партии, различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между власт и граждани, между институциите.

Диалог, диалог, диалог, но с тези призиви ние насреща виждаме, естествено пак призиви за диалог но с ултиматуми, червени линии, с противопоставяне”.

Карадайъ обаче благодари на Нинова, като настоя, че днешната среща е била много важна и необходима, за да се върнат разговорите между политическите опоненти в Народното събрание.

Лидерът на “Български възход” отбеляза на свой ред, че тази среща е важна, но малко закъсняла, но “по-добре късно, отколкото никога”.

“Всички тук говорим за диалог, но към тази дума бих добавил и взаимодействие, защото това е смисълът на нашето присъствие в парламента…

Без това не сме в състояние да предложим решения, едно от тях е съставянето на правителство. Ние трябва да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се как не можем да намерим решение, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, затова призовавам да говорим за приоритети, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки.

От името на “Български възход” декларирам, че това е правилният подход”, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

снимка Кадър

Similar Posts