| | |

Мистерията с цената на олиото се заплита, никой не знае защо така се случва

Цената на олиото е скочила с 28 на сто за година, докато тази на слънчогледа е с 19% по-ниска в момента спрямо януари 2022 г.

Това сочат обобщени годишни данни на Софийската стокова борса, пише Телеграф бг.

В момента бутилка от слънчогледовата мазнина се предлага на цена от 4,47 лв. за литър без ДДС, а през януари миналата година, то е струвало 3,50 лв. Суровината за производството на олио пък в момента струва 900-950 лева за тон, а в началото на 2022 г. цената му е била 1100 лв. за тон.

Апокалиптичните прогнози за цените на зърнените култури не се сбъднаха, коментира Васил Симов, изпълнителен директор на стоковата борса.

Той посочи, че имаше известни сътресения при цената на слънчогледа, когато войната в Украйна започна, които се отразиха и върху олиото.

Трябва обаче да е ясно, че за България проблем със суровината не е имало, тъй като страната ни е износител на слънчоглед, допълни Симов.

Внос

Не такава обаче е ситуацията при захарта, тъй като суровината, която ползваме, е основно внос. На международните пазари цената й скочи с около 10 на сто, докато в България тя е поскъпнала с над 50%, обясни Симов.

На българския пазар захарта в пакети по 1 кг през януари се предлагаше за 1,38 лв. без ДДС, а през декември стигна 2,13 лв. за кило.

С 27% е скочила и цената на ориза, който вече струва 2,40 лв. за кило без ДДС. Брашното е поскъпнало с 16 на сто за година и в момента е 1,16 лв. за кило без ДДС.

Шефът на ССБ коментира още, че реалното увеличение при суровините не е толкова значително, но поскъпването на долара доведе до драстичен ръст в цените на хранителните стоки.

Горива

При нехранителните стоки ръстът на цените е при горивата, като при дизела той е с 30 на сто, а при бензина с 15%. В момента 1000 литра нафта се предлага за 2600 лева без ДДС, а А95 струва 2300 лв.

При металите е отчетено увеличение на цените на тези, които се използват за производството на соларни панели, а други, които са в строителството, поевтиняват заради спад на търсенето вследствие на забавянето на икономическото развитие поради военните действия в Украйна.

Стоките, за които има сделки на борсата, са на стойност над 640 млн. лева, което е с 27% ръст спрямо предходната година и близо двойно повече спрямо 2018 г.

Според данните 90 на сто от оборота е в индустриалните стоки, а останалото е за хранителните.

Ръстът се дължи на повишение на реализираните борсови сделки, а около 5 -10 на сто на по-високите цени.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts