| | | | | |

Иван Гешев обяви: България няма нищо общо с взрива на …

“Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност.”

Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев по повод приключилата проверка по т.нар. “българска следа” във взрива на Кримския мост.

Припомняме, че Кримският мост беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври 2022 год.. Ден след това Москва обяви, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни.

Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Взривното устройство е било замаскирано в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август. В резултат на взрива се запалиха резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

Още тогава българските служби обявиха, че България няма нищо общо със случая.

От проверката на нашите служби става ясно, че товар с подобни характеристики е преминал през страната ни в транзитен режим.

У нас е влязъл от друга страна членка на Евросъюза, бил е в запечатан контейнер и под митнически надзор. Напуснал е страната 17 септември през пристанище Бургас към държава, различна от Русия.

Контейнерът, в който е бил този товар, не е бил на взривения камион. В момента се намира в склад на спедиторска фирма в друга държава, която също не е Русия. Т.е., връзка между България и взрива на Кримския мост няма и не може да се търси.

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост.

Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима.

Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива.

Движението по шосейната и железопътната част на моста бе възобновено дни след взрива. Пълният ремонт на съоръжението обаче се очаква да бъде завършен едва към средата на юли 2023 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts