| | | |

Йотова не усеща вина за юмрука: Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна

“Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция”

Информациите за политически проект на президентството коментира с думите, че “очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на Румен Радев. В нашите разговори през всичките тези години не е ставало дума да се прави политически проект”.

Изпълняваме нашата роля по отношение на правата, които ни дава конституцията.”

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

“Не си мислех, че тази година ще е изпълнена с толкова тревожни събития. Политическа нестабилност, инфлация, падна правителството, служебен кабинет. За всички е трудно и трябва да се справим заедно.

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите:

“Това беше желанието на не малка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това”.

През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Това, че партиите не успяха да направят правителство, не е наша вина.

Смятам, че ние успяхме да върнем държавата към стабилност. България е с низходящи стойности по отношение на инфлацията. За 30 минути можеше да върнат служебния кабинет в историята.”

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години.

“Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна”, добави вицепрезидентът.

По отношение на датата за нови избори Йотова заяви:

“Президентът ще вземе информирано решение. Той ще реши датата на изборите, когато види всички обстоятелства.”

Йотова добави, че тя и президентът никога не са имали колебания за избора на министър-председател.

По отношение на скандалите и споровете с Република Северна Македония, Йотова бе категорична, че президентството ще уведоми комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната.

Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции, подчерта тя.

“Надявам се да се направи сериозно правителство след поредните предсрочни избори.

Имаше много добра координационна работа между министерствата. Нека шенгенската тема да ни е за урок. Тази тема можеше да е решена преди много време. Участието ни в Шенген не е милост, а наше право.”

“Има много общи неща, които свързват политическите партии. Употребихме цялата си енергия да плетем коалиции. Трябва да видим кое наистина ги сближава.

За да има една лидерска среща успех, има много подготвителен период. Тук се получи точно обратното.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts