| | | | |

Крум Зарков светкавично изпра и избели Румен Радев: Всичко е открито и прозрачно

„Процедурата по обществена поръчка за „Доставка на газьол за промишлени и комунални цели за нуждите на териториалните служби на ГД „Изпълнение на наказанията“ е протекла напълно открито и прозрачно, без нередности и в установения срок“.

Това съобщиха от Министерството на правосъдието в отговор на твърдения за съмнителни поръчки за горива за затворите на политолога Калоян Методиев в интервю за предаването „Тази неделя“ на bTV.

Методиев обяви, че на 23 декември 2022 г. фирмата „М-Форма“ печели обществена поръчка за 12 млн. лв. за доставка на горива на затворите в страната. „С благословията и разрешението на министъра на правосъдието Крум Зарков същата фирма печели поръчки лавинообразно“, уточни той.

Той призова да се провери дали служители на тази компания и още две свързани с нея – „Тера корп“ и „Тера кап“, са били дарители за кампанията на президента Румен Радев, когато се кандидатира за втория мандат.

От Министерството на правосъдието уточниха, че е имало възможност да поръчат горива за затворите с пряко договаряне, защото това е стока, която се търгува на стоковата борса, но е взето решение за процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Въпреки че е избран изпълнител, все още нямало сключен договор, защото процедурата е обжалвана и се чака решение на Върховния административен съд (ВАС).

„При възлагането на обществената поръчка, възложителят няма задължението да проверява дали участниците са дарители в чиято и да е предизборна кампания“, коментира зам.-министър Мария Павлова по повод съмненията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts