| | | |

Слави напомня за себе си: Стартира подписка за нов референдум

Партията на Слави Трифонов – “Има такъв народ” стартира от утре процедурата по провеждане на национален референдум за свикване на Велико народно събрание и промяна на формата на държавно управление – от парламентарна на президентска република.

Това стана ясно току-що след кратко прессъобщение от пресцентъра на ИТН.

Ето какво съобщиха от партията:

“На 23.01.2023г, понеделник, в 11 часа представители на инициативния комитет за организиране и координиране на подписка за произвеждане на национален референдум ще внесат уведомление до председателя на 48-ото Народно събрание на Република България, с което ще започне подписка за произвеждане на национален референдум по следния въпрос:

Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?

Уведомлението ще бъде внесено в Администрацията на НС, вход “Дондуков”.”

Припомняме, че още през миналата година Слави Трифонов анонсира, че обмисля да предложи промяна на държавния модел за управление.

Впоследствие той бе поправен от Ива Митева, която уточни, че Трифонов не е имал предвид изцяло президентска република, а по-скоро “полупрезидентска”, в която президентът ще посочи министър-председателят и кабинета, а Народното събрание ще се избира пряко и ще контролира изпълнителната власт.

Слави Трифонов има опит с референдумите и преди години над 2,5 млн.души подкрепиха неговото допитване с три въпроса:

1.Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2.Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3.Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Тогава не достигнаха 12 хил.гласа, за да се приеме резултата като задължителен. Въпросите се вкараха в НС и в крайна сметка запиляха по комисиите.

За да се наложат резултатите от референдума, т.е. – да се свика Велико народно събрание с исканите от Трифонов въпроси, ще трябва да гласуват 51 % от имащите право на глас, което е малко над 3,3 млн.души.

Предвид ниската избирателна активност подобна цифра е немислима и по-вероятно Слави прави опит да напомни за себе си с този ход.

За да се проведе допитването са необходими минимум 400 хил. реални подписа.

В момента ПП “Възраждане” се опитват да ги постигнат с акцията срещу евентуалното ни влизане в Еврозоната, но и за тях е много-много трудно да осигурят толкова сериозна гражданска подкрепа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts