| | | | |

Македония забранява на български евродепутат и политици да влизат в страната

Докато в София бе опериран пребитият в Охрид секретар на българския културен клуб Християн Пандиков, в Скопие обсъждат забрана за влизане в страната на български евродепутат и на други политици.

Последните събития в отношенията с България бяха във фокуса на проведеното днес заседание на Съвета за сигурност на РС Македония, съобщи БГНЕС.

По думите на президента на РС Македония Стево Пендаровски, съветът е внесъл предложение до правителството да се забрани влизане в страната на един български евродепутат и на няколко други политици, за които има съмнение, че са свързани с руските разузнавателни служби.

„Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Групата ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България”, заяви Пендаровски.

По думите му ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли 2022 година.

Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев.

Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, заяви Стево Пендаровски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts