| | | | |

Боят над Християн счупи дипломацията – изтегляме временно посланика от Скопие

Прибирането на дипломат е последна крачка преди скъсване на отношения

Да се прибере в България за консултации – това разпореждане получи посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов още в първия работен ден на седмицата и по-малко от 24 часа след посещението на македонския външен министър Буяр Османи у нас.

Османи отиде заедно с българския външен министър Николай Милков във ВМА, за да види пребития секретар на клуба ни в Охрид, и се зарече властите да не толерират никаква агресия.

Единият нападател вече е задържан. Но в същото време, противно на заричанията за край на езика на омразата, призова България да смени имената на клубовете си в РСМ.

“Причина за временното връщане в страната е сериозната ситуация по отношение на правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци”, обясниха от МВнР.

Оттам напомнят хронологията:

-палежът на Културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля през юни 2022 г.,

-три поредни атаки срещу сградата на организация “Цар Борис III” в Охрид,

-включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24.11. 2022 г.,

-агресивна антибългарска кампания в социалните мрежи, жестокото нападение от 19.01. 2023 г. над Християн Пендиков.

Както и приемането на новия Закон за фондациите и сдруженията през ноември 2022 г., който забранява клубовете в РСМ да се кръщават на “спорни личности”.

Християн е със счупена челюст, прешлен и ребра и вчера бе опериран във ВМА, след като властите ни пратиха правителствения самолет за него.

Явно тази атака обаче счупи и крехките дипломатически отношения, които циклят в точката на замръзване въпреки компромиса на България съгласно френското предложение да вдигне ветото за старт на преговорите на Скопие за еврочленство.

(С което пък съвсем се “счупиха” и отношенията в управляващата тогава четворна коалиция, както и тези между президента и някои партии.)

Привикването на посланик “за консултации” е една от предпоследните стъпки преди скъсване на дипломатическите отношения.

“Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на РСМ с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения”, казаха от Външно.

Обикновено подобни консултации траят от няколко дни до няколко седмици.

Което означава, че в момент, в който двете страни обявиха намерение да работят за намаляване на напрежението, България демонстративно понижава нивото на представителство в Скопие.

Работата там сега ще поеме временен ръководител на посолството.

През март 2022 г. прибиране у нас бе наредено на първия ни дипломат в Русия Атанас Кръстин.

Тогава посланик Елеонора Митрофанова сравни освобождението на България с действията на Путин в Украйна и обяви, че “народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция”. Нарече властите ни “подлога на НАТО”.

Кабинетът “Петков” тогава обсъждаше дали да не я изгони, но приложи “по-мек подход” и привика Кръстин в София. Надеждата бе и Москва да прибере Митрофанова, но това не стана.

В неделя външните министри на България и РСМ Николай Милков и Буяр Османи посетиха пребития Християн във ВМА.

снимка МВнР



Сега привикването на Ангелов е най-сериозната демонстрация към Скопие, която София е правила.

България на няколко пъти е връчвала протестни ноти заради случващото се в РСМ, но никога не е оставяла посолството без първи дипломат.

Дори през 2-те години, в които Скопие отказваше да прати посланик след изтичането на мандата на Марян Горчев през 2020 г. Същата година София наложи ветото.

Външният министър Османи обясни, че “усещането в по-голяма степен в Северна Македония било, че имената на нашите клубове са провокации”. Планирал тази седмица да покани на среща българските сдружения.

Според него няма драма в прибирането на посланика ни в София – обвърза го с изслушването на министър Милков, което ще стане на свиканото за днес извънредно заседание на парламента.

Обеща справедлив процес срещу нападателите на Пендиков.

“Границата на свободата на словото е прекрачена, когато се говори срещу българския народ, срещу България, срещу определени учени и политици.

Свободата на словото не е пречка за това да има съответното отношение на официалните власти на РСМ срещу езика на омразата и тези, които го разпространяват.

Малко са знаците от тяхна страна в това отношение. От управлението до голяма степен зависи видът, стилът и тонът на общуване.

Този език на омразата, който се лее от много посоки в РСМ, е директният причинител за прояви като побоя на Християн Пендиков”, коментира и вицепрезидента Илияна Йотова.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts