| | | |

Ексминистър направи на пух и прах Сербезова: „Крадецът вика дръжте крадеца!“

Илко Семерджиев, който бе здравен министър в правителството на Иван Костов от 1999 г. до 2001 г. , вицепремиер и оглавяваше същото ведомство в първото служебно правителство на Румен Радев, публикува във фейсбук свой анализ за дефицита с лекарства.

Публикуваме го заради сериозната експертиза по темата, която вълнува хиляди пациенти:

„Крадецът вика дръжте крадеца!“

Тази народна поговорка за пореден път получи своето уплътнение със съдържание и реални действия.

В края на мандата на служебното правителство, криещата се до момента бивша министър на здравеопазването Асена Сербезова от ПП

внезапно набра смелост и напои публичното пространство с лавина от обяснения, но не по повод липсващите над 300 лекарства по аптеките, а с атаки към настоящия министър Асен Меджидиев.

Проблемите на болните и лекарствените липси не успяха да я развълнуват, развълнува я констатацията на Меджидиев,

че в рамките на собствения си мандат вместо да санира проблема с липсите, Сербезова го усложни и задълбочи, а сега го приписва на наследника си.

“Недостигът на лекарства е явление, което наблюдаваме от години наред“ – заявява бившият здравен министър проф. Асена Сербезова пред БНТ сякаш това е оправдание за липсите!

Всъщност с това изявление Сербезова прави самопризнание, че не си е вършила работата защото точно тя беше дългогодишен изпълнителен директор на ИАЛ.

Лекарственият регулатор тя оглавява още през 2014 г., когато БСП я инсталира на този пост с поредица от нарушения.

През 2018 г. беше натирена вън от ИАЛ от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на която Сербезова (тогава Стоименова) отказа да се яви в НС, за да даде обяснение отново за липсващи лекарства за над 180 000 сърдечно болни.

До онзи момент Сербезова отказваше да назначи зам.-директор в ИАЛ и управляваше еднолично,

за да не може никой да надникне в кухнята на лекарствената регулация, която тя практикуваше по начин, който доведе до трикратно увеличение на публичните и частни разходи за лекарства на фона на паралелен износ, който изпразни значително българските аптеки.

Усещайки края си на поста, обаче, Сербезова побърза да си назначи заместник, който и до момента продължава нейната политика на увеличени цени и разходи при все по-намаляващи до напълно липсващи лекарства.

За сметка на това вертикално интегрираните и паралелните търговци рязко забогатяха и продължават да трупат авоари зад граница.

Сербезова обвини Меджидиев, че „смесва истини и неистини, касаещи темата за недостига на лекарства, и манипулира общественото мнение“.

Всъщност коктейлът от неистини очевидно забърква самата тя не само с цел да манипулира общественото мнение, но и да се отърве от отговорност – морална, административна и наказателна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts