| | | |

Скандал: Тошко и Виктор Николаев не спряха да се обиждат, Йорданов шашна с тези думи за песента за Лена

Не може да има спирачки в политическата сатира. Един политик я получава тогава спрямо това, което е направил.

За Маргарет Тачър, която е икона за демокрацията, има ужасни песни. За кревати не е имало, защото тя не е давала повод.

Така Тошко Йорданов коментира по Нова тв песента на сценаристите на Слави за бившия началник на политическия кабинет на Кирил Петков – Лена Бориславова.

Песента взриви социалните мрежи и предизвика остри критики. Йордан каза още, че песента му харесва, както и че няма участие в текста.

Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол, каза той по повод инициираната подписка на партията за референдум за промяна от парламентарна към президентска форма на управление.

“Истината е, че от години парламентът е функция на Министерски съвет. Припомнете си Бойко Борисов и как му служеше парламента. Т.е. премиерът се избира от парламента и най-често той е водач на най-голямата партийна група.

А при президентската република президентът предлага правителство и то се одобрява от парламента и не може някакви партийни лидери да искат да бъдат министри.

Във Франция президентът Макрон смени премиера без това да доведе до парламентарна криза в страната, а ние влизаме от една парламентарна криза в друга”, посочи той.

“Освен това президентът се избира с над 50% от гласовете на избори. А има и друго – президент по-лесно се сменя на избори през пет години, отколкото един премиер. Борисов над 10 години беше на власт”, посочи той.

„Проблемът е, че много хора гравитират около една или друга политическа идея. В това няма лошо.

Проблемът е, че се държат с всички останали, сякаш сме някакви аборигени, които не могат да взимат решения и не бива да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава каква е добро или лошо”

Референдум според закона и според конституцията могат да се поставят въпроси от компетенцията на обикновено НС, каза още той

“От компетенцията е на обикновено НС е да организира ВНС. Не сме седнали със сценаристите да формулираме въпроса, а сме се консултирали с юристи”, каза още той и заяви, че въпросът е формулиран правилно.

Според него конституцията позволява на гражданите да поставят този въпрос.

“Има колективна безотговорност, скриване за решения а политическата система е изчерпана.

“Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол. Тази политическа система в този ѝ вариант вече е изчерпана. Тя не функционира добре”.

Самата система не функционира добре – не могат да се изберат правителства, няма приемственост, не могат да се взимат решения.

Системата позволява да се функционира по този начин”, добави още Йорданов.

И поясни, че парламентът фактически е функция на Министерски съвет, а премиерът контролирал НС.

“Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път. Кризата настъпва, когато нещо не върви”, категоричен е той.

„Конституцията, Слава Богу, е така написана, че е разбираема за всеки един български гражданин. Не е необходимо всеки от нас да има дълбоко юридическо образование.

Грубо казано – такова не се изисква и за да разбереш Закона за движение по пътищата. Всичко е простичко и разбираемо написано. Същото е и с конституцията”, категоричен е той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts