| | | |

Явор Божанков погна депутатите-пушачи, издаде ги къде димят

Публична тайна е, че в Народното събрание се пуши свободно, въпреки над 10-годишната забрана, затворила маса заведения и в столицата, и в страната.

А днес отново да напомни за съществуването на порочната практика се яви соченият като особен въздържател Явор Божанков.

Бившият депутат от БСП, понастоящем – независим, заяви, че след като на балкона на Народното събрание се дими без ограничения, то не може и обществото да очаква отърсване от беззаконието.

Генезис:

Попадам в заведение, в което се пуши. Страшно е, че има закони и правила, които съзнателно не се спазват. За правовия ред е страшно. Независимо дали става дума за дим или за друго.

В народното събрание се пуши. В една голяма зала на втория етаж. Пушат политици, журналисти и гости. На закрито. Заедно”, констатира Божанков.

Става въпрос за голямото помещение точно над пленарната зала, което е отделено с 2 врати и стълбища, водещи към добре познатите кулоари.

От десетилетия там се обособяват групички от народни избраници, част от администрацията, а дори и гости на институцията, които дърпат цигара от цигара в кратките почивки.

За съжаление, през дима се налага да минават и ученици, студенти, както и дипломати и други официални лица, отправящи се към балкона и ложите

“Органът приел закона – пуши. Тези, които трябва да налагат закона – пушат. Народът – пуши. Никой не гъква. Всички са „вътре“. Този принцип е валиден и при корупцията”, напомня Божанков. И на въпроса:

“Кога ще се „оправи“ България?”, сам отговаря: “Когато започнем да спазваме правилата. Да се борим ние за ред. Независимо дали сме пушачи. Тогава ще има върховенство на закона”.

“След това добра инфраструктура. След това добро здравеопазване. Справедлива социална система.

От нас започва всичко. Това е всекидневно усилие. Лична борба. Няма да го свърши Венецианската комисия.

Нито ЕС. Нито САЩ. Или ние ще го направим, като общност или ще потънем в беззаконие”, коментира още независимият депутат, възмутен от гледките, на които явно ежедневно става свидетел на мястото, където се коват законите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts