| | | |

Христо Иванов: Търсим оптимален вариант за предизборни и следизборни конфигурации

Страната не може да продължи да пребивава в това състояние на неуправляемост и възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим.

Това заяви пред медиите в кулоарите на парламента съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Амбициите, които всички трябва да си поставим, е да дадем отговор как ще се управлява България.

Дали ще продължим тази ситуация, в която политическите сили колективно отказват да носят отговорност за управлението на страната и я оставят на президента. На него му харесва тази работа и дава мандатите на себе си”, посочи Христо Иванов.

“Трябва да излезем от това положение на нещата. Ще търсим оптималния вариант да дадем отговор да формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива на гражданите да гласуват за демократично управление.

Дали ще постигне мнозинство или не, зависи от избирателите.

Водим преговори с “Продължаваме промяната” и в тях ще се установи кои са най-добрите опции. Няма нищо финализирано, нека да изчакаме процесите да се финализират”, продължи той.

Определени неща трябва да се случат преди предизборната кампания. След нея се правят определени анализи на база, на които се търсят следизборни конфигурации в завсимост от резултатите.

На този етап ще видим как ще се конструират отношенията с “Продължаваме промяната”, с които имаме най-голяма стратегическа близост, каза още съпредседателят на “Демократична България”.

Ако избирателите не излязат да гласуват, не могат да очакват, че парламентът ще има легитимност да излъчи управление.

Надявам се, че и политиците, и избирателите ще разберем, че страната не може да пребивава в това състояние на неуправляемост и изникващ полупрезидентски режим.

Единствените, които се опитаха да създадат правителство, сме ние и “Продължаваме промяната”. Ще продължим с тези опити.

Ако избирателите подкрепят този опит – ще има правителство, ако не го подкрепят, продължаваме в това положение. Целта на преговорите е дали можем да направим конструкция, с която страната да се движи напред, посочи Иванов.

По думите му колегитивните органи на “Демократична България” ще вземат решение преди изборите с кои партии биха влезли в коалиция.

Иванов не осъжда промяната в позицията на ПП, които преди не се отзоваха на искането на демократите за коалиция, а сега са инициатори.

“Имаме достатъчно задачи да гледаме напред, за да се връщаме назад.

Целта е в рамките на преговорите по възможно най-практичен начин да видим може ли да направим конструкция, която да отговори как ще се управлява страната, как ще се реформира, как ще се движим напред.

От там нататък всеки да си прави ретроспекцията както намери за добре”, заяви той.

Христо Иванов заяви, че с “Продължаваме промяната” имат най-голяма стратегическа близост.

Той отговори на въпроси и дали “Демократична България” ще вземе решение за отношенията си с ГЕРБ, като коментира, че преди изборите формацията ще вземе своите решения.

“Фундаменталният въпрос на политическото разделение е отношението към правосъдието в България”, подчерта съпредседателят на “Демократична България”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts