| | | |

“Продължаваме промяната” разкри истинското си лице. Ето какво се случи

“Продължаваме промяната” разкри истинското си лице. Партията на Кирил и Асен, която се биеше в гърдите, че настоява за въвеждане на независимо разследване на главния прокурор, бойкотира и провали въвеждането на специален механизъм за това.

След като цял ден парламентът гледа промените в Закона за съдебната власт, извади следствието от прокуратурата и въздаде принципна възможност да разследване, довършването на механизма с поправки в НПК бе провалено поради липса на кворум.

Само 76 депутати искаха да продължат работния си ден

Въпреки идеята да приемат 9 закона днес, депутатите така и не стигнаха дори до 4 точка. Причината се оказа тривиална – провал в кворума.

Само 76 депутати се регистрираха и така работният им ден приключи, въпреки очакванията народните представители пак да нощуват в парламента.

Повечето депутати от ПП и ДБ по същото време бяха в зала “Изток” на изслушване на компанията “Телус”, която администрира фейсбук в България.

Дейността спря по време на дебатите по промените на НПК, които от първа станаха трета точка.

С тях се предвиждаха въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, а повече от 2 часа отне изчитането на докладите и становищата по четирите законопроекта.

Измененията са свързани с плана за възстановяване.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви проверката с думите, че “ако на някои колеги комисиите им са по-важни от тази точка, ще продължим утре”.

До опразването на залата се стигна след 30-минутна почивка, която обаче прерасна в едночасова.

В парламентарната почивка преди разглеждането на механизма в пленарна зала Калина Константинова от ПП свика заседание на комисията по електронно управление.

Д-р Антон Тонев, също депутат от ПП, пък събра здравната комисия.

При старта на пленарната работа обаче двете комисии продължиха да заседават в нарушение на правилника. Той не позволява заседания на комисии по време на пленарна дейност.

След края на почивката обаче в залата бяха много малко депутати. Цонев дори се пошегува, че един може да се брои за четирима.

В началото предупреди, че няма да проверява кворума, докато текат дебати и изказвания, и не се стигне до гласуване. Оказа се обаче, че комисията по електронно управление продължава да заседава.

Цонев посочи, че решенията няма да са легитимни, ако се взимат докато има пленарно заседание.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че и вчера имаше подобен казус с енергийната комисия, която обаче спря работа.

Минути по-късно окончателно лъсна саботажът на “Промяната”. Депутатите й обясняваха, че не са нарушавали правилника. Двете комисии били коректно разпуснати, но останали да си заседават в “неформални разговори”.

Калинка Константинова е скритата лимонка на Гешев в Народното събрание, коментира за “Стандарт” Хамид Хамид.

И така се стигна до проверка в кворума, който обаче умишлено бе бойкотиран, защото в залата имаше повече от 70 депутати.

Затова механизма за разследване на главния прокурор остава за друг път.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts