| | | | |

Проф. Овчаров избухна срещу фараона Тренчев и “останалия на сухо” Настимир

България ще трябва да плати повече от един милиард долара! Това ще бъде обезщетение за нанесени морални и финансови щети на един човек, когото САЩ гони от своя пазар и въобще от страната си.

Разбира се, след като криптобанката „NEXO”, на която той е един от основателите, изплати на федералния бюджет 46,5 милиона долара глоба по сключеното извънсъдебно споразумение.

Придружено със забрана да предлага продуктите си в САЩ заради нарушение на закона за ценни книжа в страната.

Досещате се, че човекът се казва Антони Тренчев, защото в неделя той направи всичко възможно цяла България да научи новината, след като БТВ и „Нова” екстрено го включиха в праймтайма си.

Помните Тренчев сред лицата, които изгряха заедно с Меглена Кунева и нейното Движение „България на гражданите”.

Само преди пет-шест години той се подвизаваше като депутат от Реформаторския блок в Народното събрание и беше в управляващото мнозинство заедно с „ГЕРБ” на Бойко Борисов.

Впрочем там си живееха щастливо и други симпатяги като Настимир Ананиев, който през миналата година със своя „файтон хора” от никому неизвестната партийка „Волт” вкара „Продължаваме промяната” в Парламента.

А днес гордо носи знамето на Промяната в първите й редици в свирепата схватка с „партиите на статуквото”, където самият той уютно пребиваваше доскоро.

Да, ама Настимир не си е изоставил интересите в тежката площадна битка за повече демокрация. И заедно със своя приятел и бивш съпартиец Антони си спретнал обща фирма.

После обаче Тренчев си направил криптобанката „NEXO”, Ананиев останал „на сухо” и трябвало да се задоволи с далеч по-постната политика.

Ами нали, докато той рецитираше като папагал по 30 пъти на ден за „кюлчетата и чекмеджетата” на Борисов, приятелят му Тренчев въртял бизнес за 100 милиарда долара по неговите собствени думи!

Няма да повтарям казаното по всички медии.

Само ще отбележа аргументите на щатските власти, които Тренчев здраво наруга в своите просторни интервюта.

Преди сключването на споразумението „NEXO” е бил обект на преследване от осем американски прокурори от различни щати.

„Криптокомпаниите са сенчести и на тях не може да им се има доверие, но това не означава, че са имунизирани от отговорност”, подчертава в прессъобщението на своята институция главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс.

А шефът на Комисията за борси и ценни книжа Гари Генслър е категоричен, че „спазването на публичните ни политики, тествани във времето, не е въпрос на избор.

Там, където криптокомпаниите не следват правилата, ние ще следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни.

В този случай, наред с други действия, „NEXO” ще спре да предлага нерегистрирания си продукт на всички американски инвеститори”. А

буквално в последните дни става ясно, че криптобанката е обект на преследване от още поне пет страни, сред които Великобритания и Израел.

Що се отнася до българската прокуратура, то към нея Тренчев е особено лют (нали там е „плашилото” Гешев). В неделните си интервюта той я громеше и кълнеше, като не остави камък върху камък от горката съдебна система.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни.

Ние ще отговорим по подобаващия начин на това” – заяви собственикът на „NEXO”. Българските магистрати се оказаха „шайка бандити”, която „трябва да бъде изрината”.

А самият Гешев бе хвърлен направо в зейналата паст на митичния закон „Магнитски”.

Аз не знам дали криптобанката е финансирала терористи, каквито съмнения се промъкват. Знам обаче със сигурност, че нейни 15 „най-обикновени” служители са дарили на „Да, България” общо 199 999 лв. през 2021 г. и 199 993 лв. през миналата година.

А това са повече от 1/10 от всички привлечени средства за кампаниите на партията през тези две години.

Впрочем Тренчев не криеше симпатиите си в неделните интервюта:

„Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третия мандат”, смята деполитизирания криптобизнесмен.

Докато слушах как по телевизиите се разиграваха стотици милиарди долари и разбрах, че чистачките в „NEXO” вземали колкото български академик, неочаквано ме връхлетяха мисли за дереджето на нашата култура.

Отново ще ви припомня лицето „Просто Наско” или т. нар. министър на културата в Четворната коалиция Атанас Атанасов. Човечето, заради което от и без това мизерния бюджет на МК през 2022 г. останаха маса неусвоени средства.

Нека обаче не обвиняваме и ругаем само нещастния любител на селфита.

Нека си спомним изнесените на 16 април 2022 г. данни в публикуваната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година, която бе одобрена от тогавашния Министерски съвет.

Вместо мечтания и обещан от Четворната коалиция 1% за култура в нея се вижда как в рамките на следващите две години средствата за култура щяха да отбележат спад от 869.6 млн към 823 млн, т. е. от 0,6 процента от БВП до 0,4 процента от БВП!

Ето това готвеше Промяната за нашата клета култура.

Но през 2022 г. бяха орязани дори планираните в държавния бюджет средства за култура.

Така с личното нареждане на министъра на финансите в правителството на Четворната коалиция Асен Василев бяха спрени иначе предвидените целеви общински субсидии за приоритетните археологически обекти, чието проучване е жизнено важно за икономиката чрез стимулирането на културния туризъм.

Става дума за великия Перперикон в Източните Родопи, римската провинциална столица Рациария край Видин; древния град Мисионис край Търговище; праисторическия култов център „Солниците” край Провадия и античния град Хераклея Синтика до Петрич.

Е как, господа политици, да направим това, което всички българи горещо желаят.

Хиляди пъти на Перперикон хората са ми казвали – гледайте как действат гърците – от един камък пари правят.

А аз обяснявам, че това далеч не е така, защото и гръцката, и турската държави дават много средства за разкриването и реставрирането на своите прекрасни археологически паметници.

През 2021 г. правителството на ГЕРБ-СДС отпусна 1.8 млн лв. за посочените приоритетни обекти и ние направихме чудеса.

В Рациария се попадна на една от трите най-големи обществени бани в Римската империя.

В Хераклея Синтика бе разкрит централния площад на прочутия град с множество статуи и надписи.

На Перперикон попаднахме на улица с уникални мавзолеи, каквито досега са намерени само в Рим.

И всичко бе сторено за няколкостотин хиляди лева. А днес чуваме за милиард долара, за които Антони Тренчев ще съди България.

А това означава тези пари да бъдат взети от залъка на нашите деца, от недостроените и замразени магистрали, от всички нас.

И разбира се, от изоставените на произвола на съдбата културно-исторически паметници, на които България и особено нейните общини толкова разчитат.

Иначе на приказки всички са много силни.

Перперикон отдавна се е превърнал в своеобразна „Мека” и е непрестижно да не си го посетил. През лятото там е като по „Витошка” и можеш да видиш целият политически „естаблишмънт”, както днес е модно да се казва.

Помня, че през есента на 2021 г. в нощта на президентските и парламентарни избори в някакво телевизионно студио се срещнахме с Христо Иванов, председателя на „Демократична България”. Беше току-що посетил Перперикон и не скриваше възхищението си.

Жалко, че това си остават само думи, хвърлени на вятъра. А с празни приказки няма да ги стигнем гърците. Че даже и северните македонци…

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts