| | | | |

ДБ го измисли: Видя Алексей Петров като пречка за членството ни в Еврозоната

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев назова бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, по прякор Трактора, който е и шеф на една от големите застрахователни компании у нас, като основна пречка пред членството на България в Еврозоната.

Ето какво написа Мирчев на страницата си във Фейсбук:

Демутризация на България ли? Трудно ще е. Ето защо:

Една по една пречките пред влизането ни в еврозоната падат.

Остава една ключова промяна, във връзка с покриване им – ЕК предлага промени в правилата ни за т.нар. “зелена карта”, тъй като един конкретен български застраховател дължи милиони за обезщетения на европейски компании от бранша.

За да влезем в еврозоната България трябва да реши този казус, който е известен от години у нас.

Проблемите са свързани с един виден представител на сенчестия бизнес (през 90-те), в момента застраховател и с емблематичен прякор – Трактора.

Спорните бизнес практики на този застраховател са пречка пред приемане на еврото.

Предполага се, че народните представители би трябвало да имат силен интерес този проблем да бъде изчистен бързо. Но не и в този парламент.

Ето какво се случи на работна група в парламента:

-Министерство на финансите, заедно с депутати от ДБ предлагат решение на проблема, подкрепено от Европейската комисия.

То, обаче не следва интересите на емблематичния представител на българския застрахователен сектор, а посоката на страната ни – приемане в еврозоната.

-Вместо депутатите дружно да подкрепят предложението, което ще премахне още една пречка пред еврозоната, се образува мощно лоби от депутати на няколко партии, които не просто саботират приемането на еврото, а с действията си обслужват интересите на този български застраховател.

В крайна сметка се оказва, че интересите на страната са заложник на целите на един застраховател, който от години е известен с големите си проблеми по плащанията за “зелена карта” в Европа.

Как Европа гледа на това?

Представителят на ЕК на срещата бе в потрес и ясно даде да се разбере, че ако България иска да влезе в еврозоната решението на този проблем е да се приеме предложението на МФ и Мартин Димитров..

Част от депутатите са в дилема – да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател.

Предполагате, че крайният изход ще е добър за страната ли?

Не, няма да бъде, защото няма достатъчен брой народни представители, които да работят за влизането ни в еврозоната, а под една или друга форма са зависими от емблематичния бизнесмен.

В понеделник от 15:00 часа в НС предстои нов опит промените, които МФ и М. Димитров от ДБ предлагат, като са подкрепени и от ЕК.

Съпротивата ще е огромна, защото един трактор си има депутатско лоби, което би жертвало еврозоната, но не и частният му интерес.

Демутризация на страната ли?

Трудно, докато в парламента няма достатъчно сили, които да противодействат. Но идват избори и всеки отново ще може да направи своя избор.

Едно е сигурно – ние в ДБ ще продължаваме да сме последователни за постигане на целите, за които искахме вашата подкрепа.

P.S.: За позабравилите – Алексей Петров – Трактора е бивш съдружник на Бойко Борисов.

Ето и прогнозата на Петров какво ще се случи с гражданската отговорност при приемането на въпросните поправки:

“Никой не може да направи точна прогноза, но няма съмнение, че ако се точат парите на застрахователите и застрахователите трябва да се компенсират за това, то „Гражданска отговорност“ би минала със сигурност 1000 лева.

Това е за автомобилите, а за камионите може да стигне над 10 000 лв”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts