| | | |

Гечев: Преди избори не е редно да се афишират коалиции

Това с ГЕРБ и ДПС не е хартиена коалиция. Просто споделяме европейския опит. Съобразяваме се с това какво правят партньорите ни в ЕС и предлагаме проработени решения, които дават верен отговор. Вярно е, че има случаи, когато гласуваме заедно.

Това заяви Румен Гечев от БСП в ефира на бТВ.

По думите му БСП е имала най-голяма шанс за съставяне на правителство с третия мандат, но ДБ и ПП са бойкотирали срещата, а ГЕРБ не са пожелали да поемат риска.

Той коментира уволнението на шефа на сметната палата Цветан Цветков:

„Първо, аз познавам добре Цветков, ние сме колеги икономисти – мандатът му изтече преди година и половина.

Това, което ни накара да гласуваме „за“, беше, че той е отказал да предостави материалите по проверка на сметната палата на тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова.

Обяснението било, че това било забрана на прокуратурата, което не е било така.

Оказа се, че определени десни партии – ДБ и ПП, са получили нерегламентирана помощ от Nexo.“ „Нерегламентирано, нелогично е, а и е незаконно – няма как една фирма да спонсорира определена партия.

Сметната палата и г-н Цветков не са предприели никакви действия“, каза той. По думите му криенето на финансови потоци се намесва в хода на изборите и това е посегателство.

Съгласете се, че когато има няколкостотин хиляди фирми, а изведнъж 11-12 служители от една фирма даряват. Те се открояват от всички други дарители“, допълни той.

На въпрос относно това с кого искат да влязат в коалиция след изборите, той отвърна:

„Всички се вълнуват от това. Има обаче един принцип – преди избори не е редно да се афишират коалиции. Какъв е смисълът да се явяваш сам на избори, ако афишират предварително коалиция?

Избирателите трябва да гледат какво предлагат партиите и ние ще убедим хората, че ще работим по заложените цели.

Трябва да комуникираме с хората по-добре от на предходните избори.

Навлизаме в много мътни и опасни води на фона на размириците в Украйна. Ние призоваваме да няма никакъв пряк износ на оръжия към Украйна. Ние не изнасяме тайно през Полша.“

„Мисля, че хората са умни – как да имат основание да смятат, че ще има редовно правителство, като имахме пет избори, отиваме на шести?

Политическата класа не се справи, сънародниците ни са скептични. Дайте ние българите да отидем да гласуваме. Състоянието на политическата система е отговорност на всички нас.

Няма негласували – ако аз не гласувам, а вие гласувате, вашият глас се умножава по две.

Това е наше задължение, не е необходимо да бъде задължително. Не мога да приема, че от няколко десетки партии човек не може да си хареса нито една“, каза още той.

Той се изказа и по повод новото ляво обединение:

„Като погледнете колегите от първата редица, не са нови в политиката. Аз съм любопитен – така и не разбрахме кое е новото ляво. Желая успех от сърце, но не разбрах какво искат, освен сътресение в БСП преди изборите. Идва конгресът – да заповядат и да обяснят.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts