| | | | |

Адвокат попиля законопроекта на Крум Зарков: Шедьовър на антиправото

Росен Димитров не е убеден, че въобще има нужда от контрол над главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС

“Според мен нито един от тези два подхода не е правилен. Този законопроект, предвиждащ промени в закона за съдебната власт и НПК аз определям като шедьовър на антиправото с отчайваща противоконституционност”.

Така адвокат Росен Димитров коментира в ефира на Би Ти Ви механизмите за разследване на главния прокурор, които днес ще бъдат обсъдени на второ четене от депутатите в правната комисия.

“В своето съществуване конституцията не е била обект на такова грубо погазване на нейните разпоредби”, каза още адвокатът.

Той обясни, че според нея има държавен монопол върху установяването на определени дейности.

С такъв държавен монопол разполага прокуратурата по отношение на нейната основна функция за повдигане и поддържане на обвинение, както и съдът по отношение на правораздаването.

Това означава, че само действащ съдия може да се произнася по отношение на нечия виновност, а само действащ прокурор може да поддържа обвинение и да осъществява контрол върху разследването. Адвокатът отнесе това до разделение на властите.

“Според мен от нас не се изисква такъв механизъм, защото в цяла Европа няма такъв.

И ние ще бъдем първата страна в Европейския съюз, която е предвидила механизъм за контрол, както вие го наричате, а то е неправилно, който да се осъществява от съдия.

И то не от един, законопроектът предвижда двама съдии – единият, който ще разследва главния прокурор, и втори, който ще контролира първия”, обясни Димитров.

Поради тази причина той определя предложението като противоконституционно. И припомня за решение на КС, че в случай на извършено престъпление от главния прокурор, той може да бъде разследван от всеки един прокурор.

Според него не може да се говори за съдебна реформа на база на няколко противозаконни законопроекта.

“Тези няколко законопроекта не са желани даже от техните законотворци и идеолози”, смята адвокатът. И подкрепи мнението си с факта, че текстът бе внесен в НС от Министерски съвет чак на 30-и декември.

Той прогнозира, че измененията няма да бъдат приети, поради липсата на достатъчно време.

“Аз се чудя дали въобще главният прокурор, председателя на ВКС и председателя на ВАС трябва да бъдат контролирани.

Вие представяте ли си главния прокурор на щата Ню Йорк да бъде поставен под контрол. И въобще този въпрос поставя ли се в другите държави?”, коментира още юристът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts