| | | |

Всички документи за Пловдивския панаир отиват в прокуратурата

Всички събрани до момента документи, свързани с акциите за Пловдивския панаир, ще бъдат представени на прокуратурата.

Това реши на последното си заседание временната парламентарна комисия по казуса, съобщи БНТ.

Депутатите трябваше да изслушат кметове и представители на общинските съвети на Пловдив и Варна, като бяха поканени и лидерите на парламентарно представените партии.

Никой от тях обаче не дойде, не се явиха и представители на община Варна.

Комисията трябваше да проучи фактите за поемането на контрола на Международния панаир.

В края на миналата година община Пловдив прие община Варна да прехвърли своя дял от 29% от панаира в дружеството на Георги Гергов, което дава възможност той да получи пълния контрол.

В комисията все пак бяха представени документи. Решението е в ръцете на Варна, според Веселина Александрова, общински съветник от ДБ-Обединение.

Днес има свикано заседание на общинския съвет във Варна, но в дневния ред не е включена точка за Пловдивския панаир.

По думите й през 2021 кметът на Варна не е изпълнил решението акциите да се върнат на държавата, въпреки желанието на тогавашния премиер Бойко Борисов.

С тези акции “Пълдин туринвест”, които Варна отказва да прехвърли на държавата, ще може да взема всички решения.

Комисията, по думите й, може да препоръча на община Варна да върне акциите на държавата.

Община Пловдив не можела да вземе решение и да спре процеса. Пловдивската община можела само да казва, че не е съгласна, стана ясно от думите й.

Тази битка може да продължи безкрай, ние в Пловдив лекуваме симптома, ще си свършим работата, изтъкна Александрова. Решението е в ръцете на Варна, отново каза тя.

Таня Юриева от община Пловдив изтъкна, че общината не е давала държавните акциите. Още от 2016 е препоръчала държавата да си възстанови контрола върху Панаира. Писмо с това искане е изпратено до тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски.

Общината винаги е защитавала интересите на пловдивчани. За проблема после е сезирана и министър Даниела Визиева, сезиран е и областен управител.

Общинският съвет в Пловдив не дава съгласие да се увеличат акциите на “Пълдин туринвест”, както обясни Юриева, а кметът на Пловдив е упражнил правата си по Търговския закон по казуса.

Става въпрос за добре сформирано ОПГ- Организирана приятелска група, каза Румен Гечев от БСП. По думите му схемата била инициирана от Бойко Борисов.

Според депутата от БСП в тази нелогична схема трябва да се намеси прокуратурата. Как може един кмет така да си разиграва коня, недоумява червеният депутат.

През ноември месец бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на “Пълдин туринвест” и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира.

Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера.

Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts