| | | | |

Ексминистър разкри тънките сметки на част от депутатите, които говорят агресивно срещу Гешев

“Правната комисия днес констатира, че технологичното време за приемането на тези законопроекти няма да стигне, ако президентът разпусне парламента на 3 февруари.

Важни са идеите, които се лансират.

Въпросът, поставен за разглеждане, носенето на отговорност на главния прокурор, на председателите на върховните съдилища, е сериозен. И ми се струва нелепо да бъде решен от парламент, който не успя да събере политическа воля, за да излъчи правителство”.

Това каза пред БНР Антон Станков, бивш правосъден министър в правителството на НДСВ (2001-2005 г.).

И допълни, че част от депутатите, които говорят агресивно срещу главния прокурор, си извоюват фактически имунитетако той предприеме действие срещу тях, това ще бъде възприето като саморазправа.

“Картинката е много по-сложна, отколкото изглежда,” коментира Антон Станков.

В предаването “12+3” Станков подчерта, че

ако следствието бъде обявено за независимо, това налага промени в Конституцията, защото следователите участват в прокурорската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) и това предпоставя много въпроси.

“Тук се решават прекалено индивидуални въпроси, а законът е норма, правило за всички, трябва да важи за всички.

Когато от закона минем към казуистика, има неправилни решения…

Когато има липса на политическа воля, има механизъм за изработване на политическа принуда – от Европа ни казаха, тук сме длъжни, ние сме поели ангажимент.

Доколкото знам, този законопроект е част от Плана за възстановяване. Казусът с главния прокурор не трябваше да бъде в Плана, защото засяга конституционни промени,” е мнението на Станков.

Според него работещо би било предложеното от ДПС – с уговорката, че е необходима промяна в Конституцията, идеята им е свързана с намаляване на правомощията на главния прокурор, с укрепване на независимостта на прокурорите по места, с изключване на тримата големи от кадровия орган – ВСС.

“Оригинално решение,” коментира Антон Станков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts