| | | | |

Радомир Чолаков: Помогнете ни да сложим край на агонията!

“От името на цялата Комисия по правни въпроси ви моля да апелирате към преподавателите от ЮФ да помогнат с разсъждения и с предложения de lege ferenda по следните няколко въпроса:

1.Мерки за по-ефективно наказателно производство;

2.Съдебен контрол на постановлението за отказ да се образува производство;

3.Механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор;

4.Мерки за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор.”

Това пише председателт на парламентарната комисия по правни въпроси на 48-ото Народно събрание Радомир Чолаков до декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев

и го моли да сформира експертна група, която да работи по темата за съдебната реформа.

“Консенсусът, че темата за съдебната реформа трябва да бъде решена и затворена веднъж завинаги, е надпартиен.

Законодателят обаче има нужда от помощта на академичната правна мисъл, за да сложим край на тази обществена агония”, пише Чолаков

и моли юристите от СУ да се включат в процеса, така че следващото да разполага с готова база за промяна на Закона за съдебната власт и НПК.

“В обръщението си към комисията проф. Панайотов има добрината да предложи съдействието на академични специалисти от Катедрата по наказателноправни науки на Юридическия факултет при бъдещите обсъждания на различните визии за изменения и допълнения на НПК и на Закона за съдебната власт, от която покана бихме искали да се възползваме,

настоява Чолаков като призовава и други преподаватели начело с проф. Вълчев да помогнат с разсъждения и с предложения по съдебната реформа.

Радомир Чолакков ще предложи на колегите от Правната комисия да продължат своята работа и след разпускането на 48-ото Народно събрание.

От трите алтернативни законопроекта трябва да бъде изработен нов, консенсусен проект за изменение на НПК и на Закона за съдебната власт.

Чолаков се надява, че в тази тежка и отговорна задача депутатите ще получат подкрепата на юристите от СУ , така че 49-ото Народно събрание може да има готов нов проект, предварително одобрен от всички политически сили.

Ето и цялото писмо на Радомир Чолаков до проф. Даниел Вълчев:

Ясно е, че 48-ото НС изживява последните си дни.

Също толкова ясно е, че следващото, 49-о, НС веднага ще бъде конфронтирано с недовършената от нас работа, а именно – приемане на необходимите законови промени, които да удовлетворят непрекъснатите настоявания за извършване на “съдебна реформа”.

От името на цялата Комисия по правни въпроси ви моля да апелирате към преподавателите от ЮФ да помогнат с разсъждения и с предложения de lege ferenda по следните няколко въпроса:

1.Мерки за по-ефективно наказателно производство;

2.Съдебен контрол на постановлението за отказ да се образува производство;

3.Механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор;

4.Мерки за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор.

Налице е категорична политическа воля на тези въпроси да бъде отговорено с конкретни нормативни решения. Консенсусът, че темата трябва да бъде затворена веднъж завинаги, е надпартиен.

Същевременно смятаме, че във формулирането на нормативните решения участието на научната общност, начело с Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е задължително.

Според нас е абсолютно необходимо академичната мисъл да подпомогне бъдещия законодателен процес с конструктивни предложения и решения на казусите, които, както сами виждате, тормозят българското общество като цяло и съдебната система в частност вече близо десетилетие и половина.

Тази агония, която, предполагам, и вие се измъчвате да наблюдавате, трябва да бъде преустановена и съм сигурен, че няма да откажете помощта си за това.

Предполагам, че подобна молба от едно отиващо си Народно събрание звучи странно, но ако приемем, а ние приемаме, че управлението е непрекъсваем процес, то и въпросите, чието обсъждане днес ще спре, утре ще бъде възобновено с още по-голяма сила.

Нека се опитаме да използваме следващите два-три месеца, за да изработим онези решения, които снабдени с вашия научен авторитет, да направят така, че тази тема да бъде затворена, а обществото ни да спре да калкулира безкрайните исторически разноски в производството на все нови и нови грешни решения.

Прилагам към настоящото два броя Общ законопроект на приетите на първо гласуване от 48-мото НС законопроекти за изменение и допълнение, съответно на Закона за съдебната власт и на НПК.

В тях ще видите дилемата, пред която беше изправен законодателният орган и която, надявам се, Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” ще помогне да бъде разрешена.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts