| | | |

Десислава Атанасова: Благодаря на избирателите на ГЕРБ-СДС за подкрепата, убеден съм, че ….

ГЕРБ-СДС са разчитали на подкрепа най-много на групата на “Демократична България” в настоящия парламент.

Това заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в заключителната си реч за 48-ото НС.

“Благодарим за проявената смелост от страна на парламентарните групи, които бяха готови да дадат шанс на предложеното от нас експертно правителство.

Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече от страна на “Демократична България”, чиято роля в този парламент можеше да бъде ключова за решаване на политическата криза.

Пред колегите от ДБ имаше много ясен избор – да работят заедно с парламентарната група на ГЕРБ-СДС и да изпълнят част от програмните си намерения или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента Румен Радев”, каза Атанасова.

Преди връчването на третия мандат хората на Бойко Борисов заявиха готовност да съставят правителство с ДБ, ако президентът им даде третия мандат.

“Въпреки че в настоящия парламент се очертаха убедителни мнозинства по важни стратегически теми липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС със своите 67 народни представители беше готова да поеме тази политическа отговорност, която многократно надхвърляше мандата, даден ни от българските избиратели”, каза още Атанасова.

Тя припомни, че ГЕРБ-СДС поканиха на срещи останалите партии, както и че предложиха проектокабинет с хора без ясни партиийни обвързаности.

“Предложихме различни формули, около които можеше да се обединят максимално широк кръг формации.

От правителство на националното съгласие с политически фигури, през програмно правителство до експертно правителство с ограничен мандат на действие.

Бяхме готови да направим всичко това, за да може България да има редовно, антикризисно и проевропейско правителство”, каза Атанасова.

Според нея обаче са ги посрещнали само нерешителност и клишета.

Според нея политическата криза не може да бъде решена без ГЕРБ-СДС.

Тя изтъкна някои от важните закони, които парламентът все пак прие – по Плана за възстановяване и устойчивост, стъпки към еврозоната и Шенген.

“Отсега е ясно, че едно от най-сериозните предизвикателства пред следващия парламент ще бъде именно това – преодоляването на спада на икономическия растеж.

Той се дължи най-вече на липсата на публични инвестиции в икономиката и то през последните две години. И това също трябва да бъде оценено като скъпоструваща грешка на партиите, които се обявиха за партиите на протеста и партиите на промяната”, посочи Атанасова.

Тя благодари на председателя на парламента Вежди Рашидов за това, че се е съгласил да поеме поста. И му се извини, че бил подложен на това изпитание без да е очаквал и да се е готвил за това.

Атанасова благодари и на хората в проектокабинета “Габровски”. “Всички те показаха как може да се жертва личното спокойствие в името на спокойствието на българските граждани”, каза тя.

И накрая, тя благодари на избирателите на ГЕРБ-СДС за подкрепата.

“Убедена съм, че заедно с тях можем не само да възстановим политическата стабилност, икономическия растеж и предвидимост във вътрешнополитически план, но отново да направим България силен, уважаван и важен фактор в Европа”, каза Атанасова.

Тя изрази надежда, че през предстоящата предизборна кампания ще се възстановят мостовете, а не да продължат да се рушат.

“Бог да пази България! За мен беше чест”, завърши Атанасова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts