| | | |

НА ЖИВО Заръките на Радев към старите-нови министри, мощна критика към кабинета “Петков”

Приоритетите пред новото служебно правителство ще зададе президентът Румен Радев. Той ще представи втория кабинет, начело с Гълъб Донев, на тържествена церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

От залата отсъства единствено министърът на енергетиката Росен Христов, който е в Баку.

Държавният глава запази предходното служебно правителство почти в пълен състав, след като неведнъж е хвалил министрите от “Донев 1” за работата им. Единствената смяна бе на министъра на културата, като проф. Велислав Минеков бе заменен с диригента Найден Тодоров.

По-късно днес ще е и първото заседание на новото правителство, което трябва да одобри план-сметката за изборите.

Радев благодари на министрите и изтъкна успехите им и поетата от тях отговорност в трудни времена.

Поканих ви, за да ви благодаря за усилието и резултатите и да назнача новото правителство.

Преди 6 месеца поехте отговорност в труден момент, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии.

Блокирали институции, рекордни цени на горива, галопираща инфлация, липса на газ, интерконектор в насипно състояние и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, нула одобрени програми за нула лева, застой в модернизация на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до границите ни, изброи президентът Радев.

Въпреки ограничените инструменти на изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, успяхте да спасите свободното падане на държавата.

Достатъчно е да дам пример в един от най-критичните сектори – енергетиката, където само за месеци се извърши истински скок – интерконектор с Гърция, първите доставки на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете, припомни държавният глава.

Българите обедняват и живеят трудно – затова трябва да се фокусирате върху покупателната им способност, призова Радев.

Наша ежедневна задача е физическото и духовно развитие на младите хора в духа на национална общност, любов и преданост към България.

Вярвам, че във вашите ведомства отчитате цялата специфика, но нека да е ясно, че тези приоритети трябва да работят за хората и българските граждани.

Очаквам и други претенции към вас, защото в своята дейност, когато преди 6 месеца върху вас се стовариха тежестите на кризите за преодоляването, съчетавайки работа с писане на закони и безкрайни изслушвания в парламента, но

вие на практика доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но и да вземате отговорни решения за бъдещето, похвали министрите Радев.

Похвали държавата, че е стъпила за първи път на Капитан Андреево.

Трафикът на мигранти бе намален, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси.

Похвали министрите за овладяването на инфлацията, но нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Затова като основен приоритет Радев посочи борбата с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата.

Основна задача е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в избирателния закон. Сигурността – нейното укрепване също остава постоянен ангажимент на правителството и очаквам работата по проектите за модернизация да се развива. Още по-голямо укрепване на границата.

Борба с престъпността и наркоразпространението, с беззаконието по пътищата.

Очаквам да продължите и борбата с корупцията въпреки абдикацията на парламента.

Радев поиска да се развиват и проектите за детската болница и за спешна помощ по въздуха.

Да развивате постигнатите успехи в евроинтеграцията за Шенген. Да укрепите и лидерската роля, която България си извоюва в региона чрез иновативни проекти.

По-късно днес ще е и първото заседание на новото правителство, което трябва да одобри план-сметката за изборите.

Искам да е ясно, че тези приоритети трябва да работят изключително и най-много за хората и гражданите.

Безпрецедентната динамика не означава, че България може да бъде обречена на безвремие. Затова разумни и ясно обосновани решения в интерес на гражданите, които да водят към европейско бъдеще и да дадат добра основа на редовното правителство.

Проф. Минеков се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата.

Очаква ви изключително тежка предизборна кампания. Най-вероятно част от участниците в нея ще се опитат да изведат дивиденти на ваш гръб, да си приписват вашите успехи. Призова ги да пазят самообладание, да не се намесват в кампания и да вземат страна.

Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях, това е залогът за вашия успех, обърна се Радев към министрите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts