| | | |

ДЪНО: Как българската редакция на „Свободна Европа“ прилага методите на ДС в пропагандата срещу Гешев и присъствието му в САЩ

В желанието си да уязви Иван Гешев, българската редакция на „Свободна Европа“ е на път да засегне и имиджа на самата Национална молитвена закуска

Българската редакция на „Свободна Европа“ надмина всички опити да омаловажи присъствието на главния прокурор Иван Гешев на Националната молитвена закуска, дадена на 2 февруари от американския президент Джо Байдън, като заличи 1299 световни лидери плюс името на Гешев.

Така те принизиха едно престижно събитие с дълга традиция до обидно ниско, битово ниво.

След като в петък сутринта посредством една снимка безапелационно бяха опровергани твърденията, че Иван Гешев изобщо няма да присъства на Националната молитвена закуска, българските журналисти от „Свободна Европа“ родиха нова „жълта новина“ в статия със заглавие: „Две закуски във Вашингтон: на едната е Джо Байдън, на другата – Иван Гешев“.

И това идва от издание, което претендира, че спазва етичните журналистически стандарти, работи професионално и засяга важни за широката общественост теми.

А всъщност прави доста нескопосан опит да манипулира читателите си.

Разбира се, изпълнената с превратно представени факти статия много бързо е препечатана от „Дневник“ – издание на медийния монополист Иво Прокопиев, известен с дългогодишните си опити да овладее българската прокуратура.

Но да се върнем на обсесията на авторите от т.нар. „българска редакция“ на „Свободна Европа“ върху личността и очевидно частната визита на българския главен прокурор в САЩ.

Статията, изглежда писана от авторски колектив, удобно премълчава поредица от значими факти само и само, за да внуши на читателя, че Иван Гешев не е бил на 71-та Национална молитвена закуска, провеждаща се всяка година в американската столица.

Ако се чудите какво означава понятието „хибридна война“ и неговото журналистическо измерение, то публикацията на побългарената „Свободна Европа“ е точно това.

Ето и фактите:

1.От „Свободна Европа“ твърдяха, че „Молитвената закуска“ не е давана от американския президент Джо Байдън, нищо, че той е основният говорител на събитието.

Нещо повече, той говори от трибуна, на която е поставен герба на държавния глава на САЩ.

Излиза, че с петъчната си публикация „Свободна Европа“ опровергава собственото си твърдение от предходния ден, но това е затаено.

2.В речта си, в която Байдън зове за единение, той изрично се обръща към чуждестранните гости – 1300 на брой, сред които и българският главен прокурор, като им благодари за присъствието и ги призовава да се присъединят към общата молитва.

„Благодарен съм, че можете да се присъедините към нас в молитва тази сутрин…“, казва Байдън към гостите, настанени в просторна зала в близост до Капитолия.

3.От „Свободна Европа“ – България потвърждават, че към онази „втората“ закуска видеопослание е отправил и украинският президент Володимир Зеленски.

Дори са поставили линк към видеото, качено във фейсбук.

Само, че пропускат да уточнят, че обръщението на Зеленски започва: „Уважаеми господин президент (Дж.Байдън), уважаема госпожо вицепрезидент (К.Харис)…“

Какво излиза, хем украинският лидер говори пред участниците в Националната молитвена закуска, започвайки с обръщение към американския президент и вицепрезидент, хем събитието, на което присъства Гешев, не било свързано с Байдън и Харис.

От българската редакция на „Свободна България“ премълчават и този факт.

4.Правилно авторите отбелязват, че от българската прокуратура са публикували снимка и на краля на Йордания Абдула Втори, който е бил сред основните говорители на събитието, на което е и Гешев.

И какво излиза, ако Националната молитвена закуска, на която е бил българският главен прокурор, е някакво измислено събитие, то значи и един от стратегическите съюзници на САЩ в Близкия Изток напразно е бил път от Аман до Вашингтон.

Журналистите от „Свободна Европа“ – България едва ли знаят, но няколко часа след като е бил на Молитвената закуска в една зала с Гешев и още 1298 чуждестранни гости, кралят на Йордания е приет в Белия дом от Джо Байдън.

5.Още в сряда, ден преди самата молитвена закуска, американски медии публикуваха чатове между членове на Конгреса, от които става ясно, че разделението на традиционната Национална молитвена закуска е било по-скоро с медийна цел и че всъщност става въпрос за напълно синхронизирани събития.

Изброените фактите потвърждават това.

За побългарената версия на “Свободна Европа” обаче тези факти и истини, изглежда нямат никакво значение.

Важното е да се прокарва хибридна пропаганда, от която парадоксално, но факт – печелят единствено враговете на демократичния свят.

Защото от вечно атакувани държавни институции като прокуратурата, от слаба държава България, интерес имат само противниците на НАТО и на Европейския съюз.

Технологията на пропагандата и манипулацията е описана богато в дебелите книги. Видима е и тук – ползваш действителни събития, но ги представяш манипулативно.

Изисква се висш пилотаж обаче да го правиш по начин, по който няма да те хванат.

Защото всеки може да подреди няколко факта или по-точно да пропусне неудобните, за да заблуди аудиторията и да й пробута фалшиви новини, пък било то и под прикритието на „професионална и честна“ журналистика.

Всичко това са едни методи, които дълги години са били прилагани от Държавна сигурност (ДС) в България, за да се държат на власт.

Днешните им последователи едва ли случайно ползват същата абревиатура – ДС – Добрите Сили.

И отново искат власт, при това се опитват да я спечелят с лъжа.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Прокуратура

Similar Posts