| | | |

Росен Желязков разкри подмолната игра на ПП и ДБ, заради тях може да няма кабинет

Отсега виждаме, че ПП и ДБ няма да искат да участват в нито една формула за кабинет, защото ще търсят възможност да вземат по-голям пай в местната власт през едни нови избори.

Това заяви зам.-шефът на парламента Росен Желязков от ГЕРБ пред БНТ.

Заявките, които нашите политически опоненти дават, че за тях изборите за 49-то НС водят до избори за 50-то.

Отдавна казахме, че ако няма редовен кабинет в рамките на 48-ото НС, пътят към следващите е много по-реалистичен. Залогът да има редовно правителство е не просто да има някакво, а да има редовен парламент, заяви Желязков.

Според него „Продължаваме промяната“ не са имали желание да водят разговори за кабинет.

Това се видя и при техния мандат. Олекотиха разговора с предлагането на някакви точки. Този разговор беше несериозна политическа заявка.

Когато няма желание от една от големите групи да участват е много трудно да се водят разговори.

Ние давахме заявка, че е важно в подкрепата на проектокабинета „Габровски“ да участва „Демократична България“. Подкрепата беше най-логична, но те направиха друг избор, посочи още Желязков.

По думите му „хартиена коалиция“ няма, това е едно от клишетата, които се разпространяват.

Бих разграничил два вида коалиции.

Едните са коалиции за власт, а другите – за управление. Ние досега сме управлявали винаги във формулата коалиция за управление. Ще търсим формула, която да подкрепи едно експертно правителство.

Надяваме се парламентът да има хоризонт поне за 4 месеца, дори за година, отбеляза Желязков.

“Самият Кирил Петков заяви, че тяхната цел е да има нови избори заедно с местните. Ние ще положим максималното старание това да не се случи”, твърди Желязков.

Ще търсим подкрепа за наш кабинет. Не се отказваме от формулата за независим експертен кабинет.

И ако вземем първия мандат, ще търсим подкрепа от всяка партия, която може да се присъедини към конституционното мнозинство, обясни Желязков.

“Следващите 2 месеца ще отрезвява политическият разум и ще достигне на нивото на очакванията за юридическото равнище за приемане на устойчиви разпоредби” – така Желязков отговори на въпрос защо не се случиха промените, касаещи главния прокурор.

“Не беше възможно за 1 ден”, допълни той.

“Темата за желанието се вижда в това кой присъства в пленарната зала, когато се гласува”, обясни Желязков и даде за пример, че дори при гласуването на сроковете между двете четения лидерите на ПП не са били в залата.

Не може в последния момент да се правят такива промени.

Законопроектът “Зарков” е този, който получи оценката на Венецианската комисия като възможно решение за механизъм. Той е внесен на 30 декември.

“Проблемът е изобщо темата за съдебната реформа. Конституционните промени са 2006 и 2016 г. и те променят средата, а не с политически мантри.

За съжаление, политическият дебат взе връх заради чисто кадровия въпрос, а това не е работа нито на изпълнителната, нито законодателната власт, а на съдебната”, коментира зам.-шефът на НС.

За краткото време в което съществуваше това НС успя много ярко да уплътни времето си и да приеме необходими промени, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

По изпълнението на изискванията за изпълнение на нормативните актове, произнасянето на ЕК ще се случи в средата на комисията, коментира Желязков забавянето на промените по плана за възстановяване.

Ако имаме редовно правителство или работещ парламент, което със сигурност ще имаме през април, тогава това би могло да бъде реактивирано, обясни той по повод промените за застраховането и нужните за членството в Еврозоната закони.

Проблемът бил, че всичко пак се случило в последния момент, правителството не успяло да убеди бранша.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts