| | | |

Христо Иванов: Властите в Скопие от седмици инсценират опити за напрежение ВИДЕО

Властите в Скопие от седмици инсценират опити за напрежение. Ще видим какво ще се случи на честванията. Опитите за провокация, са оскверняване на паметта на Гоце Делчев. Недопускането на хора в Македония, които да се поклонят пред неговата памет, е оскверняване.

Това заяви пред Euronews председателят на ВМРО Младежи- София Христо Иванов.

Той уточни, че ВМРО ще бъде на честванията в Скопие, София, Благоевград.

„Лично моята снимка се разпространяваше от младежите на “Левица” със заплахи и закани. Виждаме и опити за прокарване на забранителни списъци за влизане в РС Македония.

Ще реагираме с национално достойнство, ако има провокации от страна на Скопие. Нямаме от какво да се притесняваме и страхуваме”, допълни още той.

Първи пред мощите на българския революционер Гоце Делчев, от чието рождение днес отбелязваме 151 г., се поклониха македонският президент Стево Пендаровски и македонският премиер Димитър Ковачевски.

Събитието се отбелязва в Скопие в църквата “Св. Спас”, където е гробът на революционера. Честванията традиционно са съвместни с българската делегация.

Тази година обаче тя ще се поклони пред него едва към 13 ч.

По-рано пред журналисти министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев, който е начело на делегацията, разказа, че е поканил македонските власти да се поклонят заедно, но те не откликнали.

Службата в църквата бе придружена от засилено полицейско присъствие.

Припомняме, че възникна напрежение между българските и македонските власти по повод присъствието на българска делегация на честването в Скопие.

Македонският премиер Димитър Ковачевски заяви вчера, че няма официално заявено присъствие на българска делегация.

От МВнР пък заявиха, че три пъти са информирали РС Македония за присъствието на наша делегация и очакват да бъде осигурен безпрепятствен достъп на българските граждани до църквата “Св. Спас”.

Днес районът около църквата е отцепен в широк кръг и се пропускат само официални лица. Български журналисти не могат да стигнат до църквата, въпреки че са акредитирани.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts