| | | | |

Уволненият шеф на КЗП Иван Френкев сезира прокуратурата

Отстраненият по политически причини и без официални мотиви от служебното правителство председател на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев доказа, че е махнат незаконно и поиска да бъде възстановен на поста.

Той е изпратил писма до служебния премиер Гълъб Донев, до служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, до прокуратурата и до главния секретар на Министерски съвет писмо,

в което настоява да бъде отменено решението за уволнението му и той да бъде върнат начело на КЗП заедно с уволнените с него членове Николай Мравов и Велина Великова.

Френкев бе отстранен през септември миналата година без да му бъдат предоставени официални мотиви, но в медийни публикации бе обявено, че е сменен заради липсата на магистърска степен.

В писмата си до премиера, министъра и главния прокурор бившият председател на КЗП предоставя копие от дипломата си от чужбина за „Магистър по бизнес администрация, която е призната от компетентния орган в България – Национален център за информация и документация.

В писмото си до институциите Френкев пише, че прилага копие от дипломата си, въпреки че за поста председател на КЗП не се изисква признаване на магистърска степен, защото професията не попада в списъка с регулираните професии.

Той напомня и че до този момент никоя институция не е искала такова от него.

„Наличието на Диплома за образователно – квалификационна степен „Магистър по бизнес администрация“, удостоверява факта, че и към датата на назначаването ми и към датата на освобождаването ми аз отговарям на условието, поставено в чл. 165, ал.5, т. 2 от Закон за защита на потребителите.

Оттук се налага единствения възможен извод, че взетото от Министерски съвет на Република България Решение № 679 / 19.09.2022г. за отмяна на Решение № 331 от 25.05.2022г. на Министерски съвет на Република България е абсолютно незаконосъобразно и необосновано“, пише в писмото си Френкев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts