| | | |

Айлин Секизкьок с трогателна благодарност към България: Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!

Посланикът на Република Турция в София Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок благодари на българските граждани от различни етноси за съпричастността и помощта за пострадалите от земетресенията в нейната родина.

“В 30-годишната си професионална кариера за пръв път съм свидетел на такава силна съпричастност и желание за помощ, каквито проявяват в България към моята красива Турция, която бе поразена от земетресенията”, е написала дипломатът във фейсбук.

Посланик Айлин Секизкьок специално отбелязва съпричастността и готовността, с която официалните български институции помагат на Турция.

“България е една от първите страни, които оказаха помощ на Турция, за което благодарим. България първа се отзова на призива ни да бъдат изпратени допълнително спасителни екипи.

От Министерството на отбраната веднага реагираха като заявиха, че ще изпратят с военен самолет още екипи. Те заминаха незабавно и оказват всякаква помощ”, посочва посланикът.

Тя разказва също, че българските граждани от различни общности – турци, помаци, роми, хора от всички краища на страната, проявяват изключителна съпричастност към пострадалите, събират и изпращат помощи, съобщава БТА.

“Разкрити са над 29 координационни пунктове по инициатива на Движението за права и свободи, в които са мобилизирани над 1000 души.

Тирове, натоварени със спешно необходими средства, спасителни екипи, полеви болници бяха изпратени в Турция”, пише тя.

Постъпили са значителни дарения от различни компании и в разкритата от турското посолство сметка. На сметката на Главното мюфтийство са постъпили 130 хиляди лева и много други.

Почетният председател на ДПС Ахмет Доган е дарил един милион турски лири.

“Трудно е, много е трудно през тези дни в моята страна. Но в България навсякъде срещаме съчувствие и получаваме помощ. Непременно ще излекуваме раните си, с вашата безценна помощ и съпричастност.

Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!“, завършва постът във fейсбук на турската посланичка в София Айлин Секизкьок

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts