| | | |

Пилотът на „Спартан“, излетял със спасителите към Адана с шокиращи думи за видяното!

„Първите ми впечатления бяха гледката от въздуха – разруха. Имаше паднали сгради. Усещаше се напрежение във въздуха. Осъзнах, че всички сме подвластни на това.

Не съм имал колебания като ми поставиха задачата да тръгна към Турция, за да помогна на нуждаещите се. Най-малкото, което може да направим, е човешкото отношение да се притечем на помощ. Затова сме в постоянна готовност.“

Това разказа кап. Николай Георгиев от авиобаза „Враждебна“, цитиран от “Телеграф”.

Той пилотираше единия от двата самолета „Спартан“, тръгнали в първите часове след жестокото земетресение в Турция.

Рано сутринта вчера негови колеги излетяха с нов екип спасители на борда, като натовариха още палатки и термокамери за пострадалата страна.

Мисии

“Извършихме по два полета с два самолета и превозихме екипа за борбата с бедствия и аварии на Столичната община, спасители с ПСС с кучета и тяхното оборудване.

Поради невъзможност да кацаме в Газиантеп, където са най-големите последствия от земетресението, използвахме летището на Адана. В очите на хората се четеше ужас“, разказа кап. Георгиев.

„Бил съм на мисии в Ирак, в Афганистан. Кацал съм в райони, където се водят бойни действия. Но тук нещата бяха различни.

Същевременно сме правили полети за донори, за спасяване на хора, последният случай беше с бебе на 18 дни. Няма еднакви мисии“, допълни пилотът.

Направи паралел между мисията в Турция и полетите за спасяване на човешки животи, защото знае, че някъде там има хора, които се нуждаят от помощ.

„Обществото трябва да знае, че тук в транспортната авиобаза има хора готови да помогнат, където и когато трябва. Апелирам да се използват по-често“, допълни кап. Георгиев.

Медици

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изпрати вчера поредния полет с 20 спасители и техника за Турция.

По думите му има 30 медици, които са в готовност да излетят за пострадалата страна. От Спешна помощ пък съобщиха, че повече от 10 лекари ще заминат за Турция със самолет на ВВС.

От Пловдив за Турция тръгна екип от 27 души, в който участват парамедици, пещерни спасители, обучени доброволци.

В групата са включени хора от пет различни формирования и спасителни отряди, които са координирани от сдружение “Национална асоциация на доброволците в Република България”.

От пожарната пък изпратиха още 20 служители, които ще окажат помощ на турските си колеги.

Те ще се присъединят към българския модул, който започна работа на територията на провинция Адъйман. Така общият брой пожарникари ще стане 78.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts