| | | |

ЕС реши дали да даде пари на България за границата с Турция

Европейският съюз обеща да отпусне “значителни” средства за охрана и оборудване за наблюдение на границите.

Решението беше взето на Европейския съвет в Брюксел в ранните часове на петък, но евролидерите не се споразумяха за отпускане на пари от общия бюджет за изграждане на огради по външните граници.

Това касае пряко България, която настоява за еврофинансиране за издигане на ограда по границата с Турция.

След като австрийския канцлер Карл Нехамер посети района на Елхово, той призова Европейската комисия да ни даде 2 млрд. евро, но комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането.

Цитираната причина – “в бюджета на ЕС не са предвидени средства за това“.

ЕК заяви, че всяка отделна държава може самостоятелно да помогне на България, ако желае.

Вчера Италия също ни подкрепи за финансирането на оградата.

След като Володимир Зеленски си тръгна от Брюксел вчера, добре познатият сблъсък за миграцията веднага се завърна в дневния ред, пише Politico.

До ранните часове на петъчната сутрин лидерите на ЕС отправяха предложение след предложение, като всички се опитваха да спрат нарастването на броя на хората, пристигащи на континента незаконно.

Някои искаха Брюксел да помогне за заплащането на граничните огради. Други наблегнаха на връщането на отхвърлените кандидати за убежище.

Германският канцлер Олаф Шолц в един момент се е опитал да успокои страстите, според източник на изданието, запознат с дискусията.

В крайна сметка обаче Шолц и останалите лидери на ЕС подкрепиха по-строгите методи за граничен контрол на блока – показател за това, че ЕС е затвърдил позицията си по темата след разгара на сирийската бежанска криза през 2015-2016 г.

Все повече държави изградиха огради по границите си, като някои от тях искат Брюксел да помогне за заплащането на още.

И макар че служителите на ЕС не искат да преминат тази “червена линия”, те обикновено се съгласяват да финансират технологии за наблюдение и гранична охрана.


“Границите трябва да се управляват”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция рано сутринта в петък. “Ще действаме, за да укрепим външните си граници”.

Според Politico – Австрия призовава за помощ на ЕС към България, защото се сблъсква с увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи през Западните Балкани, често преминаващи от Сърбия в Унгария и след това в Австрия.

По време на срещата на върха в четвъртък страната включи предпочитания от нея текст в заключителното изявление, в което се настоява Комисията “незабавно да мобилизира значителни средства и фондове на ЕС”, за да помогне на държавите да укрепят “капацитета и инфраструктурата си за защита на границите”.

В изявлението специално се споменава “наблюдение, включително въздушно наблюдение, и оборудване”.

След като лидерите се разделиха около 3 ч. сутринта, австрийският канцлер Карл Нехамер похвали резултата, който може би е най-силната формулировка на ЕС по този въпрос досега.

“Сега Европейската комисия се съгласи да предостави значителна подкрепа”, каза той, като отбеляза, че това означава, че гранична страна от ЕС като България вече може да използва парите на Брюксел за граничен персонал и превозни средства, а след това да използва собствените си пари “за укрепване на граничната ограда”.

Според Нехамер това означава, че ЕС де факто плаща за гранични огради, дори и да твърди, че не го прави.

Според множество дипломати Комисията е предупредила, че разполага само с 3 млрд. евро за всички проекти, свързани с оградите.

Австрия не е единствената държава, която настоява за повече средства за границите.

В навечерието на срещата на върха група държави, сред които Унгария, Дания, Естония, Литва, Латвия и Гърция, се подписаха под писмо в подкрепа на по-строги мерки по границите.

Фон дер Лайен, която се противопоставя на финансирането на ограда от страна на ЕС, заяви след срещата, че лидерите са се съгласили да използват парите на блока само за инфраструктура като камери, наблюдателни кули и превозни средства.

Тя дори спомена, че съществуващата ограда, която ЕС иска да реабилитира, “не функционира”, тъй като не разполага с подходящ персонал и оборудване за наблюдение. Усилията са част от поредица “пилотни проекти”, които фон дер Лайен заяви, че ЕС ще стартира.

“Фокусът е върху това да имаме функционираща граница, така че да знаем, че ако някой дойде на нея, има процедура, която трябва да е еднаква по всички европейски външни граници”, каза още Фон дер Лайен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts