| | | | |

Защо подкрепихте Радев за втори мандат, а сега се маскирате като негови противници? Защото се надявате по този начин да си вдигнете предизборно клюмналия рейтинг

НЕУДОБНИ ДУМИ: НЕ СМЕ БЕЗПАМЕТНИ

Не би трябвало да има българи, които да не знаят, че всички наши борци за свобода са били „против официална Русия”.

Това е пояснил Захарий Стоянов още през далечната 1886 г. И е споменал имената на Георги С.Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Ангел Кънчев и Панайот Волов.

Факт е, че всички те са били противници не само на Османската, но и на Руската империя. „Никога, пише Летописеца, те не са апелирали към Русия, защото са знаяли, че нейният камшик боли повече от турския…”

След 1944 г. народът ни изпита на гърба си тази истина.

Но защо тогава в центъра на София все още има улица “Иван С. Аксаков”? Нима не знаем, че това е виден руски българомразец.

Негови са думите от 1885 г.: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”.

Този никаквец Аксаков не е изолиран случай. Той изразява доминиращото мнение в имперска Русия.

Но руски политици, както и обикновени руснаци, и до днес твърдят, че България с нещо им е задължена, че им принадлежи дори, че тя не е извън тяхната „близка чужбина”.

През 2016 г. депутатът Пьотр Толстой от партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия” заяви: „Ще купим България цялата. Половината от крайбрежието вече купихме”.

131 години разделят твърдението на Аксаков от това на Толстой. Да сте забелязали нещо да се е променило в руското мнение за България?

Руснаците и днес смятат, че България им е бащиния и могат да си правят у нас, каквото си поискат.

И винаги се намират мераклии да им обслужат интересите.

Могат, например, да посочат кой да ни бъде президент, защото знаят, че винаги ще се намерят избиратели като тези на БСП, ДБ, ПП, ИТН, “Възраждане” и други популистки партии, които да го изберат. Както и наистина го избраха за втори мандат през 2021 г.

Когато Левски пише: „цели сме изгорени от парене и пак не знаем да духаме”, той сякаш е визирал точно тия избиратели, промянаджиите.

Защото именно те дариха на Румен Радев втори мандат – чак до далечната 2026 година. И така му оформиха десетгодишен юбилей.

През 2016 г. в България се появи един генерал от руското разузнаване и много скоро след това български генерал бе издигнат от БСП, партията наследник на БКП, за президент. И той стана президент.

По-късно ген. Леонид Решетников, защото така се казва руският генерал, който посъветва БСП кого да издигне за президент, заяви, че избраният вече български президент ще изиграе “забележителна роля” за излизането на България от евроатлантическите структури.

И в следващите години Румен Радев наистина не пропускаше случай да направи “сечено” на ЕС и НАТО. Сторил го е и вчера на Европейския съвет в Брюксел. Сам се похвали.

Затова и ще продължа да питам: защо т.нар. протестиращи граждани през 2021 г., главно привърженици на “Демократична България” и на бъдещата партия “Продължаваме промяната” , подкрепиха Румен Радев за втори президентски мандат. Защо?

Та той и тогава бе същият, какъвто е и днес.

Вече се бе произнесъл по въпроса чий е Крим, противник бе на политиката на санкции спрямо агресора Русия. Не се е променил.

Продължавам да мисля, че тогава т.нар. протестъри постъпиха крайно недостойно. И затова сега не им вярвам, когато започват да се маскират като Радеви противници.

Мисля, че го правят не по убеждение, а защото се надяват по този начин да си вдигнат предизборно клюмналия рейтинг. Но прогнозата ми е, че няма да успеят. Защото не сме безпаметни!

Същевременно бих искал да отговоря на тези фейсбукари, които биха ме попитали: “А ти къде беше?”

Тук бях, пиленца шарени. Писах, говорех, предупреждавах за завоя в българската политика, който започва с избирането на Румен Радев за президент и особено с преизбирането му.

Дори книга издадох: “Неудобни думи”. И в нея всичко е описано едно към едно. Предвидено е дори кое, как и защо ще се случи.

И наистина се случи дестабилизацията на България, натресен ни бе хаосът, президентът стана реална изпълнителна власт.

Защото целта на руската политика е непроменена. И тя е България да бъде слаба, а народът ни да е объркан до степен, че да не може да отделя зърното от плявата.

В същото време лидерът на ДБ Атанас Атанасов обясняваше на всеослушание, че няма никакви забележки към президента и заедно с Христо Иванов правеха чупки в кръста от мерак да получат от ръката му мандатец за правителство.

Жалка история, чирашко поведение.

По-жалка и по-чирашка дори от премиерстването на Кирил Петков.

от фейсбук профила на Александър Йорданов,евродепутат

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts