| | | |

Съветник на Радев: България трябва да търси компромис между Русия и Украйна

Не съм говорител на президента, той се изразява достатъчно ясно.

Но нека отбележа, че все повече политически и обществени дейци по света говорят за необходимостта да се положат усилия за мир. В този смисъл мнението на българския президент въобще не е толкова изолирано, колкото се представя.

Това заяви председателят на Стратегическия съвет към президентството Александър Маринов пред Нова тв.

Коментарът му е по повод вчерашното изказване на държавния глава Румен Радев в Брюксел, част от което бе посветено на необходимостта да се постигне деескалация на конфликта между Русия и Украйна, както и да не се налагат санкции срещу Москва в сферата на ядрената енергетика, за което освен страната ни настояват и други източноевропейски държави.

“България дава знак, че войната трябва да бъде прекратена. Първо да се преустановят бойните действия, а след това да се преговаря.

Прекратяването на бойните действия означава просто да спрат да стрелят, а кой какво ще върне, ще получи, е различен въпрос.

Знаете, по света има различни мнения, в Съединените щати има различни мнения, че Донбас и Крим, например, трябва да останат за Русия”, добави още Маринов.

Подобна позиция обаче – че Украйна трябва да даде някои територии, не е била изказвана от България, подчерта той, като уточни, че тепърва такава следва да бъде конкретизирана в детайли.

Имало и редица подобни прецеденти към днешна дата – окупирани територии, които не принадлежат на държавите – окупатори.

“Те обаче съвсем не стоят зле в световен план. Сещам се за това, което каза ген. Марк Мили, който е председател на съвета на генералните щабове в САЩ – че не вижда мир чрез изтласкване на Русия”, каза Маринов.

„Ние можем да заемем позиция, че военните действия не бива да ескалират.

Столтенберг каза преди няколко дни, че НАТО не воюва с Русия, но страни от НАТО воюват с Русия. Давате си сметка, че това може да бъде много опасно”, коментира Маринов.

„Ние сме на позицията, че трябва да се направи всичко възможно тази война да бъде прекратена”, категоричен е той.

Той коментира и в конкретика искането на Радев да не се налагат санкции в ядрената енергетика – по думите му това е перо, което няма как да функционира без някакво участие на Русия.

“Вчера се състоя годишно заседание на Агенцията за ядрено регулиране, като председателят й каза много ясно какви са рисковете – просто АЕЦ “Козлодуй” ще спре. Това е.”

Служебното правителство не мечтае да остане дълго на мястото си. Държавата се управлява трудно без работещ и конструктивен парламент.

„Не виждам с нещо да са нараснали шансовете след поредните избори да се получи разбирателство, което би довело до устойчиво правителство.

Към дадения момент не виждам съществени възможности един от двата блока да получи сериозно преимущество. Или трябва да се договорят за програмно правителство, или – наесен с песен”, коментира Маринов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts