| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Линч в БСП: Изключиха отново от партията Кирил Добрев, заедно с него още 13

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 13 души.

Две такива предложения бяха направени до ръководството в последните минути на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Техен автор бе Таско Ерменков.

Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жаблинков.

Водещият заседанието Атанас Зафиров се позова на чл. 12, ал. 1 от устава за нарушенията им и обясни, че те са делегати на конгреса, затова той, като върховен орган, бил компетентен да разглежда партийния им статус.

Те присъстват на заседанието, видно е от подписите, поради това конгресът може да обсъди партийния им статус, обясни той.

Нарушаване на принципа на демократичното единство, не работят за изпълнение на решенията на партийните органи, не работят за организационно-политическото единство на партията и не пазят доброто й име с поведението си – това са нарушенията на устава, направени от изключените делегати.

По-рано днес те се качиха на трибуната в подкрепа на Петър Витанов, който поиска да вземе думата, но тя не му беше дадена, защото форумът бе в друга процедура, а не за изказвания.

Един от изключените, Валери Жаблянов видя в идеята политическо решение, което не се основава на нищо, а “на личното желание и каприза на засегната чест, пък макар и на председателя, по настоящем, на партията.

Това е друг вид управление, заяви той.

“Тук ще си остане компания, в която никой не разваля добрия тон. Компания, която ще се явява на избори докрай, независимо от резултата”, каза той и предупреди, че резултатите на БСП ще падат докато тя от социалистическа партия стане извънпарламентарна.

“Ако смятате, че ще си решим въпросите на ваш списък, наш списък, този включен, онзи изключен…

Това е състояние, описано много преди да се създаде нашата партия – “война на всеки срещу всеки””, заяви Жаблянов.

И предупреди, че е сега се изключват 10-15 души, другия път 30 “докато останат 30 за изключване”.

“Превръщаме се в отрицанието на демокрацията, на свободата, на всичко онова, в името на което бе създадена БСП и която отстояваше демокрацията в идиотските форми на костовизма”, заяви той.

Всеки, който видя какво става тук, в залата, трябва да отправи всички приказки за нормалност към тях.

Това решение е тежко, но необходимо в името на партията. В БСП има еднопартийност, а не многопартийност.

На никого не му е било отнемано правото да се изказва от трибуната, без да хулиганства, обясни Ерменков.

С повторното изключване Кирил Добрев бе изваден отново от Националния съвет и съставът на пленума се намали с един човек.

Решението за Добрев бе взето с 498 гласа “за”, 15 “против” и 24 “въздържали се”.

Велислава Дърева се опита на няколко пъти да вземе думата, за да оспори гласуването и да иска проверка на кворума, но микрофонът й бе изключен.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка 24 часа

Similar Posts