| | |

Вторични трусове след 5,3 в Румъния, уплашени българи се канят да спят в колите си и на палатки

Вторични трусове след силното земетресение, което по най-нови коригирани данни е било 5,3 по Рихтер, се усещат както в Румъния, така и леко в северната част на България

За това информира Meteo Balkans.

След сериозното разлюляване днес в 17 часа, жители на Видинско и други крайдунавски населени места в Северна България са силно уплашени и се канят да спят в колите си или на открито на палатки.

Земетресението, регистрирано по-рано днес в Румъния, е било усетено във Видин, София, Враца, Монтана и много други градове.

Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи за БТА дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Това земетресение няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, защото става дума за различни разломи без пряка връзка между тях, уточниха от Института.

Двадесет минути след силният трус в същия район е последвал вторичен от 3 по Рихтер, отново на дълбочина 15 км.

“Беше силен трус за няколко секунди. Чувствах се страшно и странно на фона на случилото се в Турция”, “Креслото се премести с мен”, “Леглото и вратите на гардероба вибрираха”, споделят пред сайта Зиаре жители на Сибиу, които са усетили земетресението.

За момента няма постъпили молби за помощ от пострадали граждани, информират от Института за спешни ситуации на окръг Горж.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Карта Meteo Balkans

Similar Posts